Билката, която пречиства черния дроб и помага за отслабване

205113
Билката, която пречиства черния дроб и помага за отслабване
Снимка: Pixabay.com

Една билка, която често се смята за досаден плевел, е подходяща не само за консумация, но и се използва широко в билковата медицина. Пиенето на чай от глухарче е отличен начин за подпомагнане на отслабването и пречистването на черния дроб. Но преди консумация на това лечебно растение е необходима предварителна консултация с лекар относно възможните противопоказания, според здравния портал The Health Site.

Ползите от чая от глухарче

Глухарчето има високо съдържание на калий, което му придава диуретични свойства. Благодарение на тях то съдейства за отстраняването на водата от тялото.

Лекар: Тази билка помага при гастрит, язва и колит

В допълнение към дрениращия си ефект, чаят от това растение може да премахне токсините от тялото, да намали подуването и да подобри храносмилането. Но консумация му има някои странични ефекти като често уриниране, диария, световъртеж и др.

Как да си направим чай от глухарче

За да приготвите напитката, трябва да вземете 1-2,5 чаени лъжички (4-10 гр) изсушени листа от глухарче или 0,5-2 чаени лъжички (2-8 гр) корени от глухарче.

Поставете ги в чаша и ги залейте с една чаша (250 мл) вряща вода. Оставете течността да престои около 10-15 минути. Преди употреба се препоръчва получената инфузия да се прецеди.

Как да пиете чай за отслабване?

Чаят от глухарче се приема преди хранене – по 3 чаши на ден. Същевременно е необходимо придържането към нискокалорична здравословна диета, тъй като напитката само по себе си не може да доведе до загуба на излишните килограми - тя е само допълнителна помощ при отслабване.

Това широко разпространено растение има богат състав, чиито елементи оказват благоприятен ефект върху органите на храносмилателната и отделителната системи:

  • Тараксацин гликозид – активира отделянето на храносмилателни секрети и нормализира метаболизма. Именно съединенията на тараксацин са отговорни горчивия вкус на екстракта от глухарче, поради което се появява повишено слюноотделяне, ускорява се процесът на усвояване на хранителните вещества от храната и отстраняването на токсините от червата. В резултат на това количеството на крайните храносмилателни продукти и токсините в тялото намалява, а наднорменото тегло намалява.
  • Тритерпенови съединения – насърчават активното отстраняване на холестерола от кръвта.
  • Полизахаридът инулин - повишава бъбречния кръвоток, подобрява функцията на черния дроб и създава усещане за бързо засищане.
  • Стероли – задействат процесите на самопречистване на организма.

Благодарение на своето жлъчегонно, тонизиращо, потогонно и слабително действие, глухарчето задейства вътрешни оздравителни процеси. Редовният прием на „еликсира на живота“ (както натуропатите наричат инфузия на глухарче) подобрява благосъстоянието и насърчава загубата на излишните килограми.

Ендокринолог: Това е най-добрата билка за щитовидната жлеза

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com