Проучване: Почти няма хора на планетата, които да не дишат мръсен въздух

1580
Проучване: Почти няма хора на планетата, които да не дишат мръсен въздух
Снимка: БГНЕС

Повече от 95% от населението на света диша нездравословен въздух и най-тежко засегнати са бедните нации, се казва в нов доклад.

Според годишния доклад на "Глобал еър", публикуван от Института по здравеопазване, продължителното излагане на замърсен въздух причинява приблизително 6,1 милиона смъртни случая по света през 2016 година.

Димов: Над 2/3 от държавите в ЕС имат проблем с мръсния въздух

Над 2/3 от държавите в ЕС имат проблем с мръсния въздух, изненадан съм, че темата не е повдигана досега на високо ниво. Това каза пред ...

В доклада се казва, че дишането на замърсен въздух въздух води до инфаркти, рак на белия дроб и хронични белодробни заболявания, причинявайки при много от тях преждевременна смърт. Също така се твърди, че замърсяването на въздуха е четвъртата най-честа причина за смъртност сред всички рискове за здравето в световен мащаб като високото кръвно налягане, диетите и тютюнопушенето.

Според доклада Китай и Индия са отговорни за над 50% от смъртните случаи в световен мащаб, дължащи се на замърсяване на въздуха. Една четвърт са смъртните случаи от замърсяването на въздуха в Индия и близо един на всеки пет души - в Китай, се казва в доклада. Китай е постигнал известен напредък в намаляването на замърсителите, докато в Пакистан, Бангладеш и Индия се отбелязва най-голямо увеличението на нивата на замърсяване на въздуха от 2010 година насам.

Използването на твърди горива в домовете на хората за готвене или отопление води до драстично замърсяване на въздуха. През 2016 година общо 2,5 милиарда души - един на всеки трима граждани в света, са изложени на замърсяване на въздуха от твърди горива като дървесина или въглища. Повечето от засегнатите живеят в държави с ниски и средни доходи в Азия и Африка. Посочва се също така, че броят на хората, които ползват твърди горива е намалял от 3,6 милиарда души по света през 1990 година до около 2.4 милиарда през 2016 година, въпреки нарастващото население.

През 2015 година всеки един на шест смъртни случая по света, е свързан със замърсяване под някаква форма - въздух, вода, почви, химическо замърсяване или замърсяване на работното място. Преобладаващата част от жертвите на замърсяването, 92%, живее в страни с ниски и средни доходи.

Въздухът в Пловдив е най-мръсен

Пловдив е рекордьорът по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Това сочат данните на гражданска организация от доброволци, кои...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com