Проучване: Веганите и вегетарианците е по-вероятно да бъдат покосени от инсулт

20756
Проучване: Веганите и вегетарианците е по-вероятно да бъдат покосени от инсулт
Снимка: Getty Images/Guliver

Консумацията на изцяло безмесни храни намалява риска от сърдечни заболявания, но повишава риска от инсулт, сочи голямо проучване на учени от Оксфорд, цитирано от BBC.

Изследването, публикувано в British Medical Journal, включва 48 000 души, пише БГНЕС.

Веганите и вегетарианците са имали 10 пъти по-малко случаи на коронарна болест на сърцето на 1000 души в сравнение с ядящите месо хора, но три пъти повече случаи на инсулт. Експерти-диетолози казват, че какъвто и да е диетичният избор на хората, яденето на широка гама от храни е най-доброто за тяхното здраве.

Какво ново казва това изследване?

В Австралия осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Окръжният съд в австралийският град Сидни осъди на 300 часа общественополезен труд родители-вегани, хранили детето си с веган-храна. В ...

Данните са от проучването EPIC-Oxford, основен дългосрочен изследователски проект, насочен към диетата и здравето.

Половината участници, изследвани между 1993 и 2001 година, ядат месо, както и малко над 16 000 вегетарианци или вегани, като 7500 са се описали като пецетарианци (ядящи предимно риба). Участниците са разпитани за менюто им при първоначалното им включване в изследването и отново през 2010 година. Взети са фактори като медицинската им история, тютюнопушенето и физическата активност.

Общо са били регистрирани 2820 случая на коронарна болест на сърцето (ИБС) и 1 072 случаи на инсулт - включително 300 хеморагични инсулта, които се случват, когато отслабен кръвоносен съд се спука и кърви в мозъка. Установено е, че пецетарианците имат 13% по-нисък риск от ИБС от месоядните, докато вегетарианците и веганите са с 22% по-нисък риск. Но тези участници, които са на растителна диета, са с 20% по-висок риск от инсулт. Изследователите предполагат, че това може да бъде свързано с ниските нива на витамин В12, но заявиха, че са необходими повече изследвания, за да се проучи връзката.

Значи ли това, че веганската и вегетарианската диета са нездравословни?

Д-р Франки Филипс от Британската диетична асоциация казва, че не - защото това все още е наблюдателно проучване и едва на по-късен етап може да се установи подобна връзка. "Посланието, за всички е, че има смисъл да има добре планирана диета и да ядем разнообразни храни", добавя тя.

Осъдиха вегани във Франция, нападали месарници

Радикални френски вегани получиха присъди за нападения срещу месарници и ресторанти, предаде БГНЕС, позовавайки се на Euronews. Съд в ...

Разнообразната диета е ключът, а не "месо и картофи всяка вечер", картинно обясни лекарят. Но д-р Филипс казва, че веганската и вегетарианската диета са се променили. "Това са данни, които са събрани от няколко десетилетия", заяви тя.

"Възможно е днес типичната вегетарианска диета да изглежда много по-различно от вегетарианската или веганската диета от преди 20 или 30 години. Знаем повече за рисковете за здравето, свързани с яденето на твърде много преработено и червено месо, което е свързано с повишен риск от рак.

Ето препоръките на учените, участвали в проучването

1. Яжте поне пет порции плодове и зеленчуци на ден.

2. Основно хранене да е около нишестени храни с по-високо съдържание на фибри, като картофи, хляб, ориз или тестени изделия.

1 ноември - Световен веган ден

Световният веган ден е годишно събитие, което се чества на 1-ви ноември всяка година. За първи път това се случва през 1994 година по с...

3. Не забравяйте протеините - от по-малко мазно месо, риба, морски дарове, варива, тофу или несолени ядки.

4. Включете млечни храни или млечни алтернативи.

5. Храни с високо съдържание на мазнини, захари или сол трябва да се консумират по-рядко и в малки количества.

6. Хората, които са на веган и вегетарианска диета, също трябва да внимават особено, за да консумират достатъчно количество някои специфични хранителни вещества. Например хората, които ядат месо, млечни продукти и риба, обикновено имат достатъчно витамин В12, необходим за здрава кръв и нервна система. Въпреки това, веганите могат да избегнат дефицита, тъй като B12 присъства и в храни като подсилени зърнени закуски и екстракти от дрожди.

7. Желязото също се абсорбира по-малко от растителни храни, така че тези, които решат да не ядат месо, трябва да гарантират, че включват храни като пълнозърнест хляб и брашно, сушени плодове и варива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com