Първи случай на заразяване с рак

11880
Първи случай на заразяване с рак
Снимка: Thinkstock

За първи път американски учени се сблъскали със случай, когато рак се предава от паразит на човек. При изследването на 41-годишен мъж са открити тумори, подобни на рак, но раковите клетки били прекалено малки за човешки. Изяснено било, че тези тумори са предадени от тения джудже, съобщава Мегавселена.

Според агенция Синхуа изследването под авторството на учените от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ показало, че ракови клетки, възникващи в паразита "тения джудже" (Hymenolepis nana), са преминали в организма на гостоприемника – 41-годишен мъж, чийто имунитет бил отслабнал поради ХИВ.

Учени създадоха имплант за борба с ракови клетки

Американски изследователи създадоха имплант, който да може да побеждава ракови клетки, докато те се движат в човешкото тяло. Изобретен...

Мъжът от град Меделин в Колумбия потърсил лекарска помощ с оплакване от треска, кашлица, отпадналост и загуба на тегло – всички тези симптоми се запазвали в продължение на няколко месеца. Изследването показало, че пациентът има тумори в белите и черния дроб, надбъбречните жлези и лимфните възли. Те изглеждали като ракови тумори, но раковите клетки били прекалено малки, за да са човешки.

Резултатите от ДНК анализа поразили учените. Оказало се, че раковите клетки са предадени на човека от тения джудже. Известно е, че рак на други животни могат да предават кучета, тасманийски дявол и мекотели, но това е първият случай на "зараза" с рак от паразит на човек, казват учените.

Резултатите от изследванията предизвикали опасенията на медиците – хора с отслабнала имунна система са подложени на риск да заболеят от подобен род рак. Особено висок е рискът в по-малко развитите страни, където тенията джудже е широко разпространена.

"Бяхме поразени, когато открихме този нов тип рак, който се предава от тения на човек – казва водещият автор на изследването Атис Мюхленбас (Atis Muehlenbachs). – Това е рядкост, но този паразит е разпространен по целия свят и милиони хора страдат от заболявания от типа на ХИВ, които отслабват имунната им система. Това безспорно заслужава изучаване."

Биологична програма изключва рака

Генетици от Майо клиник във Флорида са открили начин за потенциално препрограмиране на раковите клетки и връщането им в нормално състоя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com