Силно преработените храни увеличават раковите заболявания

7772
Силно преработените храни увеличават раковите заболявания
Снимка: iStock

Честата консумация на силно преработени храни се свързва с повишен риск от рак и смърт от него, особено при гинекологичните видове рак, показва ново международно научно изследване, за което съобщи CNN.

Това е най-изчерпателната оценка до момента на връзката между силно преработените храни и раковите заболявания.

Такива храни са тези, които са претърпели значителна преработка по време на производството си, като газирани безалкохолни напитки, пакетиран хляб, готови ястия (пържени картофи, замразена пица, хот-дог, бисквити), сладкиши, зърнени храни, сладолед и др. Често тези продукти са сравнително евтини, удобни за консумация и се рекламират чрез силен маркетинг. В същото време обаче те обикновено съдържат по-голямо количество сол, мазнини, захар, изкуствени добавки и други вещества. Други проучвания свързват тези храни със затлъстяването, диабет тип 2, сърдечносъдовите заболявания и др.

Рискът се увеличава

Изследователите от Училището по обществено здраве към Имперския колеж в Лондон, в сътрудничество с учени от Международната агенция за изследване на рака (IARC) и университетите в Сао Пауло (Бразилия) и Нов Лисабон (Португалия), автори на съответната публикация в медицинското списание eClinical Medicine, анализират данни за приблизително 198 000 души на възраст 40-69 години, чието здравословно състояние е било проследявано в продължение на десетилетие, по отношение на диагностицирането на 34 различни вида рак и вероятността от смърт от тях. По време на проучването около 16 000 души са развили рак, а 4000 са починали от него. Установено е, че на всеки 10% увеличение на консумацията на силно преработени храни, се увеличава с 2% вероятността от диагностициране на рак като цяло и с 19% вероятността от рак на яйчниците в частност. Освен това смъртността от рак се увеличава с 6% като цяло и по-специално с 16% от рак на гърдата и с 30% от рак на яйчниците.

Водещият изследовател д-р Естер Вамос от Имперския колеж заяви: "Новото проучване допълва все повече доказателства, че силно преработените храни вероятно имат отрицателно въздействие върху здравето, включително увеличават риска от рак. Други налични доказателства показват, че намаляването на високо преработените храни на преработените храни в нашата храна може да осигури значителни ползи за здравето. Бъдещите изследвания трябва да потвърдят тези констатации."

Какво се случва в тялото, ако спрете да ядете преработени храни?

Преработените храни са предварително сготвени, замразени, опаковани или хранително модифицирани. Минимално преработените храни са пакет...

Водещият изследовател д-р Киара Чанг каза: "В момента се работи по въпроса за преработката на хранителни продукти: Силно преработените храни са навсякъде и са силно рекламирани с евтини цени и атрактивни опаковки, за да се увеличи консумацията им. Това показва, че нашата хранителна среда спешно се нуждае от реформа, за да се предпази населението от силно преработени храни."

Световната здравна организация и Международната организация по прехрана и земеделие към ООН и преди са препоръчвали ограничаване на силно преработените храни като част от по-здравословното хранене. В няколко държави, като Франция, Канада и Бразилия, се полагат усилия за намаляване на консумацията на тези храни.

Повече изследвания

Изследователите предлагат, наред с другото, върху опаковките на силно преработените храни да има ясни предупредителни етикети, за да се защитят особено най-бедните домакинства, които са най-уязвими към евтини, но и нездравословни продукти. Ракът вече е изпреварил сърдечно-съдовите заболявания като водеща причина за преждевременна смърт в много страни с високи доходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com