Сирене: Лекар разкри как влияе на мозъка на мъжете

18360
Сирене: Лекар разкри как влияе на мозъка на мъжете
Снимка: Istock

Сиренето е продукт, който се предлага в много разновидности и вкусове, освен това има полезни свойства за хората, според руския диетолог д-р Алена Денисова.

„Разбира се, този продукт се препоръчва на всеки, но ако говорим за ползите от него за мъжете, то в този случай има няколко предимства. Проведено е проучване , в което са участвали повече от 2000 мъже на възраст от 42 до 60 години. И резултатите от него показаха, че консумацията на продукта оказва влияние върху когнитивните способности, намалявайки риска от деменция с 29%“, споделя експертът.

Други ползи от сиренето за мъжете

Освен това мъжете често се стремят да натрупат мускулна маса, а коментираният млечен продукт като източник на протеин може да помогне за това. Протеинът е основният строителен материал за клетките и има контрактилна функция, осигуряваща мускулна контракция.

Сиренето, което вдига кръвното - лекар разкри кои са 4-те най-опасни сирена

И е важно да се има предвид, че мъжете имат по-висока нужда от протеини, отколкото жените. Това се дължи на факта, че те имат повече мускулна маса и по-малко мазнини, а мастните клетки консумират по-малко строителен материал от мускулните клетки.

Освен това ферментирали млечни продукти като сирена, кисело мляко и кефир са ефективни източници на пробиотици, които са известни с различни метаболитни ползи. Установено е, че наситените мазнини от сирене, риба и кисело мляко намаляват случаите на коронарна болест на сърцето, докато наситените мастни киселини от други животински продукти, като червено месо и масло, увеличават риска от заболяването, допълва още експертът.

 

Ферментиралите млечни продукти могат да намалят риска от развитие на преддиабет. Тези резултати са открити както за нискомаслени, така и за високомаслени сирена.

Коментираният продукт е богат и на калций. Той е един от структурните елементи на костите, влияе върху възбудимостта на нервните клетки и участва в процеса на съсирване на кръвта.

Сирената са източник и на фосфор. Това вещество е част от костната тъкан, клетъчните мембрани и ензимите, а също така влияе върху метаболизма на мазнините.

Коментираният продукт се отличава с високо съдържание на витамини А и D. Първият е необходим за синтеза на зрителни пигменти, от него зависят зрителната острота и състоянието на кожата, а вторият подобрява усвояването на калций и фосфор и отлагането им в организма.

Диетологът припомня, че все пак не трябва да се забравя, че този продукт се отличава с високо съдържание на сол. Повечето хора имат повишено количество от натрий в диетата си: солта присъства не само в самостоятелно приготвени ястия, но и в готови, консервирани продукти и сосове. Тази ситуация увеличава риска от развитие на хипертония. За целта е по-добре е да се ограничите до една порция на ден от коментирания продукт, допълва още експертът.

Още: Лекар разкри какво се случва с кръвното и сърцето, когато ядете сирене

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com