X
 
 

Следобедната дрямка ни пази от инфаркт и инсулт

2059 0
photo of Следобедната дрямка ни пази от инфаркт и инсулт
Снимка: iSleep.bg
Следобедният сън веднъж или два пъти седмично намалява наполовина риска от инфаркт и инсулт, съобщи британският в. Mirror.

Продължителността на съня няма значение, но повече от два пъти седмично не носи допълнителни ползи за здравето.

Депресията при жените увеличава опасността от инфаркт

Дамите на възраст 55 г., както и по-младите, които страдат от умерена или тежка депресия, имат двойно по-голям шанс да развият смърто...

Учените от университетската болница в Лозана са стигнали до този извод, след като са наблюдавали 3400 души на възраст от 35 до 75 години в продължение на средно 5 години.

Връзката остава дори когато се взимат пред вид фактори като възраст, продължителност на съня през нощта, рискове за сърдечносъдовата система като високо кръвно или холестерол, каза д-р Хауслер от екипа.

За различния риск може да има и друго обяснение. Изглежда хората, които спят следобед веднъж или два пъти седмично, са с по-здравословен и по-организиран начин на живот, който им позволява такава почивка, докато тези, които спят следобед всеки ден не са особено здрави, каза проф. Навид Сатар от университета на Глазгоу.

За състоянието на сърдечносъдовата система е полезно и движението - 150 минути умерено натоварване седмично, и здравословна диета, основаваща се на средиземноморската.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители