Специалист от световна величина дава безплатни консултации на деца с рак

5861
Специалист от световна величина дава безплатни консултации на деца с рак

Проф. д-р Атила Таниели, специалист по детска хематология и онкология от Група болници „Мемориал“, ще гостува у нас на 15 и 16 юли 2016 г. по покана на Здравно-информационен център „Медикъл Караджъ“.

Проф. Таниели е един от най-изтъкнатите специалисти в Турция в областта на детската онкология и костно-мозъчните трансплантации, с богат международен опит и признание. По време на престоя си у нас той ще консултира безплатно деца с онкологични заболявания и левкемии. Визитата му е част от инициативата на „Медикъл Караджъ“ да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят във всяка медицинска област.

Проф. Таниели е лекарят, извършил първата автоложна трансплантация на костен мозък в Турция през 1992 г. Той е и специалистът, извършил първата трансплантация с клетки от пъпна връв в южната ни съседка през 1996 г. В периода 1990-1992 г. е преминал обучения във Великобритания в областта на костно-мозъчната трансплантация. Член е на редица професионални сдружения и общности в страната си и в чужбина, сред които и Европейската асоциация по костно-мозъчна трансплантация (EBMT), а от 2012 г. е един от инспекторите в акредитационната комисия на EBMT и ISCT (Международното общество за клетъчни терапии). Носител е на многобройни професионални награди и е автор на стотици статии и научни доклади, публикувани в Турция и в чужбина. От месец май 2016 г. е част от екипа на болница „Мемориал Шишли“.

Садитин победи диабета само за седмица

Преди година животът на Садитин Молаали се преобръща. Всичко започва с безобидни на пръв поглед, но упорити симптоми – постоянно ...

Трансплантация на костен мозък – кога и как?

Трансплантацията на костен мозък всъщност представлява трансплантация на стволови клетки – това са клетките, които отговарят за производството на кръв в човешкия организъм. Прилагасе, за да се възстанови кръвната система – обикновено при пациенти с левкемия (рак на кръвта), лимфом (рак на хематологичните възли), мултиплен миелом (злокачествено заболяване на костния мозък, причинено от клетъчната плазма), апластична анемия.

В миналото стволови клетки се събираха от костния мозък с помощта на специални спринцовки,но този метод днес се използва много рядко. В последните години стволовите клетки се транспортират от костния мозък в кръвта с помощта на специални лекарства и се събират с помощта на метод, наречен „афереза“,при който не е необходима хирургическа намеса. При самата трансплантация пък костният мозък се предава на болния венозно. Поради биологичните си качества клетките намират сами костния мозък и по този начин започва да се произвежда кръвта. Най-трудната част на трансплантацията на костен мозък е проследяването на болния, докато костния мозък започне да функционира на новото място.Точно тогава е възможно възникването на усложнения като анемия, инфекции и хемораж. Затова за успеха на процедурата е важно тя да се прави от опитен екип, с добра техническа инфраструктура иотлична изолация срещу микробите.

9 деца са одобрени за лечение в чужбина

Девет деца получиха одобрение за лечение в чужбина. На днешното заседание на Обществения съвет към Фонда бяха разгледани заявленията на...

Група болници „Мемориал“ притежава три центъра за трансплантация на костен мозък, в които се работи с най-съвременни технологии за пациенти от цял свят.

Иновации в действие – най-новото в онкологията

При работата си в Центъра по онкология „Мемориал“ проф. д-р Атила Таниели борави с последните достижения на медицината в тази сфера. Казва, че развитието е в посока на все по-индивидуализирано лечение. Ако преди години моделът е бил “One size fit all” или на български - „Един подход на лечение е подходящ за всички болни“, то сега стремежът е към „индивидуална терапия“, която да намали страничните ефекти и да повиши успеваемостта. Смарт-лекарствата и терапиите с антитела, насочени само към раковите клетки, увеличават продължителността на живота и качеството на живот на пациента. Последната генерация апарати в радиационната онкология позволяват максимален успех при кратко време за облъчване. Но успехът на лечението не е само в прилигането на правилната терапия - тайната се крие в обичта, уважението към човека и усилието за предаване на надеждата и доверието на самият пациент и неговото семейство. Към това се стремят в Онкологичния център на болници „Мемориал“.

Сега семейства на деца с онкологични заболявания в България имат възможност за безплатна консултация с проф. д-р Атила Таниели в София, на 15 и 16 юли. От „Медикъл Караджъ“ уточняват, че за целта е необходимо родителите да предоставят цялата налична медицинска документация до момента, както и да запишат предварително час на телефони  0895 770 869 или 0879 977 401.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com