Стареене и заболявания: Това е най-добрият плод срещу тях

7726
Стареене и заболявания: Това е най-добрият плод срещу тях
Снимка: iStock

Консумирането на богати на антиоксиданти храни помага за намаляване на риска от много заболявания с напредване на възрастта - такива, засягащи от сърцето до мозъка. Диетологът Лиза Ричардс препоръчва ежедневната консумация на ягоди за забавяне на стареенето и намаляването на риска от тези заболявания. Тези плодове са богати на фибри, антиоксиданти и много други полезни вещества. 

Ягоди за забавяне на стареенето

„Антиоксидантите, открити в ягодите, включително витамин С, антоцианини и кверцетин, помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали, които допринасят за оксидативен стрес и увреждане на клетките“, обяснява диетологът.

Когато тялото е защитено от оксидативен стрес, процесът на стареене може да се забави и рискът от развитие на заболявания намалява, казва тя.

Тайната на младата кожа - яжте всеки ден по 2 лъжици от това

„Чрез намаляване на оксидативния стрес, тези антиоксиданти помагат за предотвратяване на увреждане на ДНК и възпаление, което е ключов фактор в процеса на стареене“, казва експертът.

Редовната консумация на ягоди също насърчава здравето на кожата, като стимулира синтеза на колаген и предпазва от увреждане от слънцето. Освен това този плод е нискокалоричен, богат на фибри и витамини.

Основният двигател на имунитета в ягодите е витамин С. Той помага на тялото да произвежда специални антитела, които се борят с инфекциите и възпаленията. Дневната му норма е 90 mg за мъже и 75 mg за жени. В 100 гр ягоди той е почти 60 мг.

Понастоящем ролята на много хранителни вещества в състава на тези плодове е добре разбрана. Някои от тях подобряват здравето на сърцето, понижават нивата на кръвната захар и помагат за предотвратяване на различни възпалителни процеси.

"Дисбалансът в регулирането на кръвната захар води до различни хронични заболявания, включително диабет тип 2. Ягодите изглежда забавят усвояването на глюкозата и намаляват инсулиновите скокове след ядене на богата на въглехидрати храна. Експертите стигнаха до тези изводи въз основа на резултатите от експеримент, при който пациенти ядат високовъглехидратни ястия заедно с пюрета от горски плодове", казва още експертът.

Ягодите са богати на йод и фитохимикали, които поддържат нервната система. Например, доказано е, че калият, който също се намира в тези червени плодове, активира различни клетъчни функции и също така насърчава притока на кръв към съдовете на мозъка. Консумацията на храни, богати на различни видове флавоноиди, според проучвания може да забави скоростта на когнитивния спад, особено при по-възрастните хора.

Още: Лекар: Хората, които ядат тези зеленчуци, остаряват по-бавно

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com