Съвети как да се борим с респираторните вируси - ще ни заобикалят отдалеч

10273
Съвети как да се борим с респираторните вируси - ще ни заобикалят отдалеч
Снимка: iStock/Guliver

Превенцията с вирусите е единен набор от мерки, насочени към предотвратяване на заболеваемостта. Думите на Хипократ са актуални и днес: „По-лесно е да се предотврати заболяване, отколкото да се излекува“. Спазването на превантивните мерки помага за предпазване от инфекция, намалява рисковете от широкомащабно разпространение на инфекцията и спасява живота на хората.

С настъпването на пандемията значението на предотвратяването на респираторни инфекции се чувства в целия свят. COVID-19 принуди човечеството да хвърли нов поглед върху начините за поддържане на здравето. В същия ред с коронавирусната инфекция са грипът и ТОРС, с които хората се сблъскват през есента и пролетта. Както показва практиката, сезонните заболявания понякога причиняват не по-малко тежки усложнения от ковид. Предотвратяването на грип и ТОРС, разработено от епидемиолози, помага да се предпазите от инфекция и нейните последствия.

Методи за заразяване с респираторна инфекция

Респираторните вируси са голямо семейство ултрамикроскопични вътреклетъчни паразити. Някои от тях се активират значително в демисезона, причинявайки епидемии от ТОРС (остра респираторна вирусна инфекция). Това са парамиксовируси, пикорнавируси, аденовируси, коронавируси, параинфлуенца вируси, грип А, В, С.

Причинителите на инфекциозните респираторни заболявания са силно заразни, но могат да попаднат в тялото само през лигавиците на дихателните пътища. Основният начин на заразяване е аерогенен или въздушно-капков. Вирусните частици летят във въздуха с капчици течност, които излизат от устата на болен човек при кихане, кашляне. Вторият начин на заразяване е контактно-битовият. Директният път е чрез ръкостискане с носителя на инфекцията, индиректният път е чрез замърсени (заразени) повърхности. След като вземете вируса на ръцете, е лесно да го внесете в носа, устата е "входната врата" на SARS.

Средства за профилактика на ТОРС и грип

Превантивните мерки за остри респираторни инфекции се разделят на специфични и неспецифични. Специфичната превенция е ваксинацията.

Неспецифичните методи включват лекарствена защита на тялото, домашни средства за укрепване на имунитета, правила за профилактика на грип и ТОРС, препоръчани от СЗО.

Неспецифична профилактика

Разработени са два вида фармакологични препарати за предотвратяване на грип и ТОРС:

• Лекарства с директно действие. Блокирайте ензимите на повърхността на вируса. Поради това инфекциозният агент губи способността да възпроизвежда своята РНК и протеини.

• Средства, които стимулират производството на защитни интерферони за повишаване на устойчивостта на организма към инфекции.

Антивирусните лекарства се предлагат под формата на таблетки, капсули, прахове. За деца са предвидени сиропи, суспензии, капки, които са удобни за приемане.

Домашна профилактика при грип включва:

• Храни с високо съдържание на аскорбинова киселина помагат за стимулиране на образуването на интерферон - зеленчуци, горски плодове, зеленчуци. Протеинът е строителният материал за имунните клетки. Достатъчно количество месо, риба, млечни продукти, зърнени храни (просо, овес, елда). Основният помощник на имунитета е витамин D. Намира се в яйчен жълтък, морски водорасли, черен дроб на треска.

• Закаляване, физическа активност. Препоръчително е процедурите за закаляване да започнат през лятото - преди началото на сезонните епидемии.

 • Използването на народни средства. Продукти с антимикробно действие (чесън, джинджифил, лук), както и растения с имуностимулиращи свойства (корен от женшен, шипка, ехинацея, градински чай, маточина) помагат за предпазване от сезонни заболявания.

Продукти, съдържащи витамини, за профилактика на ТОРС и грип

Аскорбинова киселина (витамин С):

·        кисело зеле

·        чушка

·        цитруси

·        червена боровинка

·        касис

·        шипка

 Група B:

·        ядки

·        мляко

·        варива

·        елда

·        овесени ядки

·        домати

Токоферол (Е):

·        морски зърнастец

·        спанак

·        броколи

·        трици

·        яйца

·        растителни масла

Ретинол (А):

·        морков

·        зелен лук

·        магданоз

·        праскови

·        кайсии

·        пъпеш

Статията има информативен характер - при проблеми от здравен характер, потърсете първо специалист с медицинско образование!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com