Тези храни свалят холестерола с 50% след първото ядене

13091
Тези храни свалят холестерола с 50% след първото ядене
Снимка: iStock

Холестеролът е вещество, което се съдържа в нашето тяло и е необходимо за правилното функциониране на клетките ни. Въпреки това, високото ниво на холестерол може да бъде вредно за здравето ни и да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Затова е важно да се отдава внимание на храната, която консумираме, и да включим в диетата си храни, които могат да помогнат в свалянето на холестерола.

Ето някои от тези храни, които могат да помогнат в борбата с високия холестерол:

1. Овесени ядки: Овесените ядки са богати на растителни влакна, известни като бета-глюкани, които имат способността да намаляват нивата на лошия холестерол в кръвта. Консумирането на овесени ядки наред със сутрешната закуска може да помогне за контролиране на холестерола.

2. Зехтин: Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини, които могат да помогнат в намаляването на нивата на лошия холестерол и подобряването на нивата на добрия холестерол. Използването на зехтин вместо наситени мазнини, като масло и маргарин, може да бъде полезно за сърдечното здраве.

3. Риба: Някои видове риба, като сьомга, макарела и скумрия, са източник на омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини са полезни за сърцето и могат да помогнат в намаляването на нивата на триглицеридите и лошия холестерол. Препоръчително е да консумирате риба поне два пъти седмично, за да се възползвате от ползите й.

Лекар каза каква трябва да е кръвната ви захар според възрастта

4. Орехи и бадеми: Орехите и бадемите съдържат здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти, които могат да помогнат в поддържането на нивата на холестерола под контрол. Можете да ги консумирате като закуска или да ги добавите към салати и ястия.

5. Зеленчуци: Някои зеленчуци, като спанак, броколи и каулiflower, са богати на фибри и антиоксиданти, които могат да помогнат в намаляването на холестерола. Опитайте да включите тези зеленчуци в ежедневната си диета и да ги консумирате свежи или готвени.

Комбинирането на тези храни в здравословна и балансирана диета, заедно с активен начин на живот, може да допринесе за намаляване на холестерола и подобряване на сърдечното здраве. Все пак, е важно да се консултирате със своя лекар или диетолог, преди да направите промени в диетата си, особено ако страдате от някакви здравословни проблеми или приемате лекарства.

Запомнете, че здравословното хранене е ключът към доброто здраве и дълголетието. Избирайте свежи, натурални продукти и правете здравословни избори, които да помогнат на организма ви да бъде здрав и балансиран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com