Тези витамини и минерали стимулират метаболизма и отслабването

46332
Тези витамини и минерали стимулират метаболизма и отслабването
Снимка: iStock

Знаете ли, че някои витамини и минерали могат да бъдат ефективно допълнение към режима на хранене и упражнения. Тези елементи играят важна роля във въглехидратния метаболизъм, обмяната на веществата и производството на енергия. Освен това при много хора са в дефицит (особено при продължителна диета), което означава, че организмът не функционира в оптималния си потенциал.

Когато тялото е заредено с необходимите витамини и минерали, тонусът и издръжливостта се подобряват, а апетитът намалява. Ето кои са 4 от добавките, които помагат за поддържането на добра форма. 

1. В витамини

Те са абсолютно необходими, за да имаме бърз и ефективен метаболизъм. Витамините от тази група помагат за усвояването на хранителни вещества, както и употребяването на енергията от тях. Ако нивата им са занижени, е възможно да изпитвате повече умора, липса на мотивация и забавен метаболизъм, защото те са нужни за обръщането на въглехидратите в енергия. Дефицитът на В12 е много често срещан, особено при хранене, бедно на животински продукти.

2. Витамин D

Тялото си набавя този витамин от слънчевата светлина, но много от нас прекарват по-голямата част от деня в офиса, у дома или сред друго закрито пространство. Това означава, че може да не си набавяме необходимата дневна доза. Витамин D е много важен за имунната система, както и за доброто настроение. Изследване от 2011 показва, че приемът на витамин D в комбинация с калций съдейства за по-бързото влизане във форма.

Никога не правете това нещо, ако сте на над 40 години

Специалисти на американския портал Eat This, Not That! разкриха какви навици могат да бъдат опасни за хората над 40 години. Те обясниха...

3. Желязо

Минералът помага за превръщането на хранителните вещества в енергия, както и за транспорта на кислород до тъканите и мускулите в тялото. Ниските му нива в организма водят до слабост и понижени физически способности. Дефицитът на желязо е разпространен проблем, който води до симптоми като умора и депресивност. Добавката се препоръчва при хранене, ограничаващо или изключващо животински продукти.

4. Магнезий

Този елемент също е необходим за производството на енергия в тялото. Всъщност той участва в над 100 процеса  в организма, като някои от тях са пряко свързани с функционирането на метаболизма. Магнезият е нужен за регулацията на кръвната захар и кръвното налягане, както и за доброто функциониране на нервната система. Изследванията показват, че при съвременната диета приемът на този важен минерал е доста занижен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com