Тибетски лекар: Яжте тези подправки и няма да се разболеете цяла зима

13490
Тибетски лекар: Яжте тези подправки и няма да се разболеете цяла зима
Снимка: monicore / Pixabay

Тибетският лекар Пунцог Уангмо, който е директор на международното училище по тибетска медицина към института „Шанг Шунг“, разкри основните правила за железен имунитет през зимата.

Според тибетската медицина през зимата цялата енергия слиза под земята. На растително ниво това означава, че силата на билките е съсредоточена в корените, докато навън по това време всичко замръзва.

Тялото ни, притежаващо естествени механизми за саморегулация - то също реагира на студено време и инструктира всички пори да се затворят, за да запази вътрешната топлина и да се погрижи за органите.

Тези 5 подправки разтварят кръвни съсиреци - яжте поне 1 от тях всеки ден

Хората правят същото и с дома си: затварят всички прозорци и и отопляват домовете си. В резултат на това вътрешната топлина на тялото се увеличава значително. Според тибетците неслучайно напълняваме през зимата.

Според принципите на тибетската медицина основните причини за нашите заболявания са неправилното хранене и поведение, споделя лекарят.

Разбира се, всеки човек е уникален и обстоятелствата в живота му са различни. Сезонът, мястото на пребиваване, възрастта, полът имат най-голямо значение при препоръките за правилно хранене на даден човек, пояснява още д-р Уангмо.

Сложете тези подправки в кафето и ще излекувате по-бързо настинката

Хранене през зимата за железен имунитет

Диетата за тези, които живеят на влажно място, и тези, които живеят в гореща пустиня, са поразително различни. Първите е добре да се придържат към храни с люти свойства, докато вторите трябва да ги избягват.

Тийнейджърите под 17 години и по-възрастните хора над 70 години имат по-хладен характер - тоест телата им нямат същото количество топлина като хората на средна възраст (17-70 години). Поради тази причина те трябва да обръщат повече внимание на "топлата" храна и поведение. Например, джинджифилът е показан от подправките на деца и юноши, тъй като ще балансира жизнения принцип Бекен (слуз), който преобладава в тази възраст.

Възрастните хора трябва да обърнат внимание на индийското орехче - то ще подкрепи сърцето и ще насърчи добрия сън. А за хората на средна възраст е препоръчителен кардамонът, който ще поддържа бъбреците, които са необходими като основа за добро здраве.

Тези 8 храни и подправки разреждат кръвта - една от тях със сигурност ще ви изненада

Общи препоръки за хранене и поведение през зимата

През зимата тялото натрупва голямо количество топлина. Затова е необходимо да се яде питателна храна, но не прекалено тежка. Вечерята не трябва да е тежка, но достатъчна като количество, съветва лекарят. 

Що се отнася до вкусовете на храната, най-предпочитани са сладко, кисело и солено. Горчивите и стипчиви вкусове е най-добре да се избягват през зимата.

През студения сезон е добре да се яде месо, особено говеждо, агнешко, риба и пиле. По-добре е да изключите свинското и козето месо. По това време супите, бульоните са полезни, тъй като са топли и леки.

Учени разкриха коя е най-полезната подправка и защо трябва да се яде всеки ден

От зърнените култури е по-добре да обърнете внимание на ечемика и ориза, от които е добре да готвите супа. Тези зърнени храни трябва да се приготвят с подправки, които имат топли свойства. Пшеницата не е толкова предпочитана.

От плодовете са подходящи тези с топли свойства, например ябълка, праскова, ананас. Да се ​​изключат гроздето, динята, бананът, защото са по-тежки и студени. През зимата по принцип е добре да се ядат зеленчуци, с изключение на тиквичките.

От напитките трябва да обърнете внимание на горещо или топло варено мляко, наполовина сварено с вода и с добавка на мед. 

Тази подправка сваля холестерола и топи мазнините в корема

Най-полезните зимни подправки

Лекарят изброи кои са те: 

  • кардамон (много добър за поддържане на здравето на бъбреците, укрепва храносмилателните мазнини, като цяло е в състояние да елиминира настинка бързо);
  • индийско орехче (полезно за сърцето, подобрява апетита и съня);
  • карамфил (поддържа стомаха, черния дроб, помага за премахване на настинка и подобрява апетита);
  • джинджифил (стимулира храносмилането);
  • канела и черен пипер;

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com