Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-доброто сирене за костите

13 юни 2024, 09:28 часа

Сиренето има куп ползи за здравето и е една от тях е свързана със състоянието на нашите кости. С възрастта костите ни стават по-слаби, но това може да се избегне.

Остеопорозата е заболяване на костите, което значително увеличава риска от фрактури. Разпространението на остеопорозата нараства с възрастта, особено сред жените над 50-годишна възраст.

Д-р Джеймс Топилоу, специалист по ревматология в медицинския център на университета Хакенсак, споделя, че за да предотвратите това заболяване, трябва да ядете сирене.

Може ли да се яде сирене всеки ден?

Най-доброто сирене за костите 

Смята се, че сиренето съдържа някои жизненоважни хранителни вещества за здравето на костите. Д-р Топилоу препоръчва да добавите пармезан към вашата диета.

„Пармезанът е добър източник на калций, който е от съществено значение за здравето на костите“, казва лекарят.

„Калцият помага за изграждането и поддържането на здрави кости и предотвратява остеопорозата“, допълва още специалистът.

Една унция пармезан също съдържа повече от 8 грама протеин, който според д-р Топилоу е от съществено значение за изграждането и възстановяването на костите.

Пармезанът е сирене с ниско съдържание на влага и мазнини, но с високо съдържание на протеини. Млечните протеини, под въздействието на бактериите и времето, се разграждат до аминокиселини, необходими на тялото ни за изграждане на собствени телесни клетки.

Съдържанието на холестерол в пармезана е по-ниско от това на другите сирена, което намалява риска от атеросклероза и сърдечни заболявания при редовна консумация.

Пармезанът съдържа витамини А, групи В, D и К, както и минерали (калций, фосфор) 0 75 грама пармезан покрива дневната ви нужда от калций.

Пармезанът съдържа бутирилова киселина, вещество, което разгражда мастните киселини и предпазва дебелото черво от растежа на ракови клетки.

Пармезанът съдържа изовалерианова киселина, която има успокояващ и антиконвулсивен ефект. Тази храна е без лактоза - той е единственият млечен продукт, който е подходящ за хора с алергии към лактоза.

Проучване , публикувано през 2023 г. в Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle, установи връзка между общия прием на животински протеини и минералната плътност на костите. Освен това пармезанът съдържа също витамин К и фосфор, две ключови хранителни вещества за здрави и силни кости.

Проучване, публикувано през 2020 г., показва, че витамин К може да увеличи минералната плътност на костите и да намали вероятността от фрактури при хора с остеопороза. Въпреки това, мета-анализ от 2021 г. установи, че комбинирането на витамин К и калций може да помогне за подобряване на минералната плътност на костите.

Ако искате да се придъражте към най-добрата диета за здравето на костите:

  • дайте предпочитание на храни, богати на калций;
  • включете източници на витамин D във вашата диета;
  • диетата трябва да бъде балансирана;

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес