Това са най-добрите храни за хората над 40 години

2463
Това са най-добрите храни за хората над 40 години
Снимка: iStock/Guliver

След навършването на 40 години започват да се появяват първите здравословни проблеми. За да избегнете куп болести, трябва да обърнете внимание на диетата си и да изберете тези храни, които ще ви предпазят от остеопороза, сърдечни заболявания, рак на гърдата и простатата, с една дума, ще помогнат за поддържане на здравето и формата в продължение на много години, съветват от изданието Healthline.

Храните, които са задължителни за хората над 40 години 

На първо място в списъка с продукти, необходими на четиридесетгодишните хора, са чери доматите. Този сорт домати е богат на пигмента ликопен, който помага за защита на организма от окислителни процеси. Голям брой изследвания показват, че това вещество предотвратява развитието на злокачествени тумори, играе важна роля в превенцията на заболявания на сърдечно-съдовата система.

Лененото масло е на второ място в списъка. То съдържа омега-3 полиненаситени мастни киселини, както и веществото лигнин, което изгражда фибрите. Лененото масло перфектно намалява нивото на "лошия" холестерол. Също така се препоръчва и консумацията на ленено семе.

Лекар: Това са най-добрите храни за бърз метаболизъм, яжте поне 2 от тях всеки ден

Редовната консумация на зеле от различни сортове ще помогне за предотвратяване на развитието на остеопороза, укрепване на костите. Освен това помага за укрепване на имунната система и поддържа здравето на очите. Зелето е богато на витамини С и К, калций и полезен пигмент - лутеин.

Сокът от червена боровинка е склад на витамин С и антиоксиданти. Служи като отлично профилактично средство за инфекции на пикочно-половата система и за предотвратяване на развитието на рак.

Важна храна за хората над 40 години е рибата и морските дарове. Риби като сьомга и пъстърва ще помогнат за стабилизирането и поддържането на нормални нива на половите хормони. Те също така поддържат нервната система изправна.

Тези 4 храни забавят стареенето и ускоряват метаболизма след 40 години

Овчето кисело мляко е изключително полезно. В него се съдържа голямо количество протеини и почти никаква захар. Редовното включване на този млечен продукт в диетата ще подобри състоянието на мускулната тъкан, ще помогне да се избегне диабет и да предотврати процеса на стареене.

Орехите също трябва да присъстват в диетата на хората над 40 години. Консумирането само на 50 грама от тези ядки на ден ще помогне да се избегне развитието на туморни процеси. Орехите са богати на антиоксиданти, които намаляват риска от рак на простатата и рак на гърдата. Освен това те оказват положителен ефект върху мъжката потентност.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com