Този евтин зеленчук е най-добър за сърцето - той сваля холестерола и разрежда кръвта

7140
Този евтин зеленчук е най-добър за сърцето - той сваля холестерола и разрежда кръвта
Снимка: iStock

Един евтин зеленчук е най-полезен за сърцето, той чисти артериите от холестерола. Въпреки че често е пренебрегван заради специфичната си остра миризма, чесънът съдържа ахоен, мощен естествен антикоагулант, който може да разреди кръвта и да унищожи кръвните съсиреци.

Консумацията му задейства антиоксидантните системи на организма и намалява производството на холестеролни плаки. За да получите най-голяма полза от този продукт, той трябва да бъде смачкан, а не пасиран. В процес на намачкване на скилидките се отделят ензими и алицин, който се превръща в антикоагулант.

Висок холестерол - това са 7-те най-добри закуски за свалянето му

За засилване на антикоагулантния ефект се препоръчва леко запържване на зеленчука. В допълнение, зехтинът и киселинните храни като домати и сирене фета също помагат за освобождаването на това полезно вещество.

Лечебни свойства на чесъна

Този зеленчук помага да се отървете от патогенната микрофлора в червата, подобрява секрецията на ензими и секрецията на стомашен сок, подобрява смилаемостта на храната и ускорява метаболитните процеси. Използва се като лекарство при метеоризъм, колит и ентероколит, запек и възпаление на апендикса.

Консумацията му укрепва имунната система. При настинки, хрема, болки в гърлото, инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища, включително грип, чесънът ще бъде вашият надежден помощник в борбата с болестта. Също така, активните вещества в този зеленчук разреждат слузта и насърчават нейното бързо елиминиране.

Консумацията му прави стените на кръвоносните съдове по-еластични и по този начин предпазва от атеросклероза, кръвни съсиреци и инфаркт. Използва се при хипертония, намалява натоварването на сърцето, повишава работата на сърдечния мускул и подобрява кръвообращението, според изданието The Health Site.

Благодарение на наличието на алицин, този зеленчук може да предотврати развитието на рак. Веществото премахва свободните радикали от тялото, което може да повлияе негативно на клетките и да провокира тяхното неправилно развитие.

Зеленчукът се използва при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, тъй като насърчава възстановяването на клетките, разрежда жлъчката и предотвратява образуването на камъни.

Еднакво полезен е за мъжете и за жените при проблеми в пикочно-половата област. Благодарение на своите дезинфекционни свойства, бързо премахва възпалителните процеси.

Полезен за нормализиране на работата на нервната система и при психически стрес. При възрастните хора консумацията му предотвратява появата на сенилна деменция и инсулт. Използва се като противоглистно средство. За децата това е най-приемливият метод за профилактика и лечение.

Заслужава да се отбележи, че чесънът се използва за отстраняване на мазоли и брадавици, за плешивост, както и за лечение на абсцеси и гнойни рани. В случая той се използва външно.

Още: Лекар: Само този евтин зеленчук сваля бързо холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com