Тревогата състарява жените с 6 години

10124
Тревогата състарява жените с 6 години

Тревожността кара хората да остаряват по-бързо, установиха американски учени.

Те открили, че често срещана форма на тревожността, известна като фобийна тревожност, уврежда клетките и води до преждевременно остаряване. Зрелите жени с безпричинен страх от тълпи от хора или височини например имат по-къси теломери от тези на спокойните дами. Теломерите са краищата на хромозомите, защитаващи генетичния ни материал от увреждане.

По-малко телевизия по-дълъг живот

Ограничаването на телевизията с по-малко от два часа на ден може да увеличи продължителността на живота с близо година и половина, уста...

Те се възприемат като маркери за биологичното или клетъчно остаряване. Късите теломери се свързват с повишена опасност от рак, сърдечно заболяване, деменция и смърт, предаде БГНЕС. Учени от болница в Бостън взели проби от над 5000 жени на възраст между 42 и 69 години. Те ги помолили също така да попълнят въпросник, за да се установи дали имат симптоми на фобия.

Учените установили, че жените с повишено ниво на фобийна тревожност имат значително по-къси теломери. По-малката дължина на теломерите на жените с остри фобии добавяла шест години към възрастта им.

"Много хора се чудят дали и как стресът може да ни накара да остаряваме по-бързо. Така че това изследване е забележително, защото показва връзката между общата форма на психологически стрес, фобийната тревожност и правдоподобен механизъм за преждевременно състаряване. Но изследването не може да докаже причинно-следствената връзка или кой проблем възниква най-напред - тревожността или по-късите теломери", обяснява авторката на изследването д-р Оливия Окереке.

Редактор: Калина Здравкова

Малко стрес ни прави по-здрави

За разлика от хроничния, дългосрочен стрес, краткосрочният засилва имунитета, откриха изследователи от Станфордския университет. Те из...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com