Туморите експлоатират здравите клетки

3354
Туморите експлоатират здравите клетки
Снимка: Nicolle Rager Fuller, NSF

Учени от Института за изследване на рака и Манчестърския университет са открили, че раковите клетки са способни да накарат здравите да им помагат в размножаването.

За тази цел те използват мутирал ген, отговорен за деленето на клетките. Резултатите са публикувани в сп. Cell.

Бракът повишава шансовете да се победи ракът

Пациентите с онкологични заболявания имат повече шансове да победят рака, ако имат брак, смятат учените от Калифорнийския университет в...

Изследователите изучили комуникационните мрежи между раковите клетки на панкреаса - дуктален аденокарцином. Тази форма на рак е отговорна за 9000 случая на смърт във Великобритания годишно. Учените са изследвали около 1000 различни съединения, отговорни за растежа, включително ензими, рецептори и сигнални молекули.

Резултатите са показали, че дефектната версия на гена KRAS, който в нормални случаи участва в механизма на делене на клетките, влияе не само на злокачествените, но и на здравите клетки. Мутацията в KRAS допринася за хиперактивност на гена и като следствие – за неконтролируем растеж на клетките.

KRAS мутира в 90 процента от случаите на рак на панкреаса и в 20% от всички случаи на заболявания от рак. Освен това се оказало, че генът изпраща сигнали на здравите клетки, за да изработват те растежни фактори, които самият тумор не може да произведе.

Туморът се състои от различни типове клетки. Едната група са увредени клетки, а другата се състои от нормални клетки, образуващи съединителна тъкан. Именно последните се оказват въвлечени в заплетената мрежа от сигнални взаимодействия, стават „заложници“ на рака и подпомагат неговия растеж и образуването на метастази.

Революционен препарат срещу рак създадоха в Русия

Руски препарат срещу рак е преминал успешно изпитания на животни, включително маймуни, от 2015 до началото на 2016 година. На този ета...

Според учените изследванията на устройството на тази мрежа, а също и разшифровката на отделни сигнали ще помогнат в изясняване на механизмите на контрол на ръста на туморите и разпространението им по организма. Блокирането на мутиралия ген KRAS може да допринесе за създаването на ефективни методи за лечение на рак.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com