Математици учат лекарите да се борят с рака

2082
Математици учат лекарите да се борят с рака

Математици и лекари от университета на Бон в Германия са разработили изчислителен модел, позволяващ да се подбере ефективна терапия срещу рак. Освен това методът позволява да се разбере защо е трудна борбата с някои тумори. Изследването е публикувано в сп. Scientific Reports.

Един от най-големите проблеми в лечението на рака се заключава в това, че злокачествените тумори придобиват устойчивост към лекарства. Първоначално ефективната терапия се сменя с рецидив, а понякога изобщо отсъства резултат. Причината за това лежи в появата на ракови клетки, невъзприемчиви към терапията.

Как Т-килърите убиват раковите клетки (ВИДЕО)

Американски и британски учени представиха видео, което показва как „килърите“ на имунната система проследяват и унищожават ...

Някои клетки на имунната система, като например Т-лимфоцитите, могат да се борят с раковите клетки, като ги разпознават по специфични белтъци на мембраната. Но предишни изследвания са установили, че ако имунната реакция протича в процеса на лечение, то раковите клетки стават невидими за лимфоцитите.

В новото изследване учените са разработили математически модел, описващ такъв ефект и позволяващ той да се отчита в създаването на нови методи за лечение. Той се основава на оценката на случайни колебания в числеността на раковите клетки и Т-лимфоцитите.

Тъй като ракът представлява сложна система, която реагира по определен начин на околната среда, то терапията може да е ефективна само в случай че отчита такава реакция.

Първите резултати са установили, че перспективен подход може да бъде имунната терапия с няколко типа лимфоцити.

Революционен препарат срещу рак създадоха в Русия

Руски препарат срещу рак е преминал успешно изпитания на животни, включително маймуни, от 2015 до началото на 2016 година. На този ета...

От друга страна, неподходящото лечение може дори да предизвика мутации в раковите клетки и да допринесе за развитието на агресивна форма на рак, вместо да се бори с нея.

Но тепърва предстои да се провери действително ли случайните колебания в растежа на туморите може да влияят върху успеха на лечението, или това е само „компютърно“ явление.

Според изследователите численото моделиране на рака позволява да се привлекат повече математици към работа в медицинската сфера и обратно – да обърне вниманието на лекарите върху възможността от използването на вероятностни подходи в разработката на терапевтични методи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com