Учени разкриха какво се случва с кръвното ви, когато ядете зеле

4606
Учени разкриха какво се случва с кръвното ви, когато ядете зеле
Снимка: iStock/Guliver

Зелето е изключително здравословен зеленчук, който насища тялото с важни вещества и микроелементи. Благодарение на богатия си състав, той насърчава нормалното храносмилане, може да намали възпалението и има положителен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система, намалявайки високото кръвното налягане.

Антоцианините, които се намират в червеното зеле, принадлежат към семейството на флавоноидите. Проучване на 93 600 жени, публикувано в pubmed, установи, че тези, които ядат повече храни, богати на антоцианини, имат намален риск от инфаркт. Резултатът от друг експеримент също потвърди, че повишеният прием на флавоноиди е свързан с по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания.

Адекватните количества антоцианини в диетата могат да намалят налягането и LDL (лошия) холестерол . Зеленчукът съдържа повече от 36 различни вида мощни антоцианини. Той също така съдържа калий. Този минерал и електролит помага за регулиране на налягането – премахва излишния натрий в урината и отпуска стените на кръвоносните съдове.

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат зеле и домати

Хората с високи нива на LDL (лош) холестерол са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания. Коментираният зеленчук съдържа вещества, които спомагат за намаляването му: разтворими фибри (свързват се с него в червата и предотвратяват абсорбцията в кръвта) и растителни стероли (фитостеролите блокират абсорбцията в храносмилателния тракт).

Други ползи от консумацията на зеле

Зеленчукът е с високо съдържание на витамин B6 и фолат. Те играят важна роля в различни физиологични процеси, включително енергийния метаболизъм и подпомагат функционирането на нервната система.

Зеленчукът е богат на антиоксиданти, като полифеноли и витамин С. Те предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Витамин С също е отговорен за много функции в тялото. Необходим е за производството на колаген , който е отговорен за здравето на кожата, костите, мускулите и кръвоносните съдове. В допълнение, витамин С помага на тялото да абсорбира нехем желязо, което се съдържа в растителните храни. Червеното зеле е особено богато на този елемент: то осигурява около 56% от дневната стойност на порция (89 g).

зеле

Антиоксидантите, открити в коментирания зеленчук, могат да намалят хроничното възпаление. Възпалителният процес сигнализира за инфекция и служи като защита на тялото, ако не стане хроничен. В продължение на дълъг период от време води до различни заболявания, включително сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт, ревматоиден артрит.

При увеличаване на количеството кръстоцветни зеленчуци в диетата си (различни видове зеле, спанак, ряпа, рукола, репички и др.), някои маркери на възпаление в кръвта могат да намалеят, според изданието The Health Site.

Oще: Тайната съставка, с която задушеното зеле се топи в устата

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com