Учени разкриха колко време трябва на мозъка да се възстанови след алкохол

5542
Учени разкриха колко време трябва на мозъка да се възстанови след алкохол
Снимка: iStock

Редовната консумация на алкохол може да доведе до изтъняване на кората на главния мозък. Учените са го доказали отдавна. В резултат на това любителите на спиртните напитки имат нарушени когнитивни функции, страдат паметта и интелигентността и им става по-трудно да вземат правилни решения.

Възстановява на мозъка от алкохола

Американско проучване, публикувано в списание thesciencedirect, установи, че дебелината на мозъчната кора се увеличава отново с течение на времето при тези, които са спрели да пият алкохолни напитки. Процесът протича особено бързо през първия месец на трезвост , а след това възстановяването продължава още шест месеца.

Учени: Не виното, а този алкохол сваля холестерола

Сканирането на мозъка на хора с алкохолна зависимост седмица, месец и повече от шест месеца след въздържане помага на учените да направят съответните изводи. С помощта на ЯМР учените измерват дебелината на мозъчната кора. В крайна сметка се оказа, че 7,3 месеца без алкохол позволяват на този орган да поправи щетите, причинени от пиенето. 

Кортикалното удебеляване настъпва по-бавно при хора с високо кръвно налягане и повишени нива на холестерол, а също и сред пушачите, отбелязват учените. Между другото, тези, които са пушили в миналото, но са се отказали, в този смисъл не се различават от тези, които никога не са палили цигара. Така че отказването от цигарите също може да помогне за възстановяване на кортикалната дебелина.

„Необходими са по-големи проучвания, за да се изследват неврокогнитивните и психосоциалните корелати на възстановяването на дебелината на кората по време на дългосрочно въздържание при хора с разстройство, свързано с употребата на алкохолни напитки“, отбелязва екипът.

Ако само за месец се откажете от любимата си алкохолна напитка, вашият черен дроб ще бъде първият, който ще почувства облекчение , защото той е този, който трябва да се справи с повишеното натоварване и да преработи постъпилите в тялото токсини и отрови.

Изненадващо е, че след като се откажете от вредния навик, вие ще можете да отслабнете , дори ако преди това сте избрали алкохолни напитки с ниско съдържание на захар. Пиенето е просто превключвател за изгаряне на мазнини. Черният дроб е фокусиран върху разграждането на токсините в нетоксични компоненти и просто няма време да се справи с мазнините и успешно се отлага на талията и бедрата, поясняват още учените.

Още: Лекар разкри как да пиете алкохол, така че червата ви да страдат по-малко

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com