Учени: Само 1 чаша кафе ще ви избави от болката в тази част на тялото

11534
Учени: Само 1 чаша кафе ще ви избави от болката в тази част на тялото
Снимка: iStock

Кафето е любима напитка на мнозина. Но дори и почитателите му не предполагат за съществуването на едно от неговите свойства.

Кафето успокоява болката в тази част на тялото

Ако работите на компютър и често изпитвате болки във врата, чаша кафе ще ви помогне да се справите с нея. Това гласят резултати на проучване, проведено от норвежки учени под ръководството на проф. Вегард Стром.

Лекар изброи заболяванията, при които е полезно да се пие кафе

Хората, които пият кафе 90 минути преди работа с компютър, съобщават за намаляване на болката във врата и раменете, за разлика от участниците в експеримента, които не го правят.

Учените споделят, че част от доброволците преди това са страдали от хронична болка във врата и раменете, докато някои не са имали този проблем. Но респондентите и от двете групи, които са пили чаша кафе преди работа на компютър, са изпитвали по-малко болка, отбелязват изследователите.

Сред участниците, чиято ежедневна работа включва минимална физическа активност, като работа на компютър през целия ден, около 10 процента са се оплаквали от болка в раменете и врата, според анализа.

В проучването са участвали 48 души, 22 от които са имали постоянна болка в областта на раменете и шията, останалите 26 са били напълно здрави хора. Експериментът е проведен като част от проучване, в което експертите са имали за цел да идентифицират връзката между работата в офиса и появата на болка от различен характер. Първоначално проведеният експеримент не е имал за цел да изучава ефектите на кофеина, поясняват изследователите.

Лекар разкри за кого кафето е НАЙ-ВРЕДНО през зимата

На деветнадесет участници в анализа е било позволено да пият кафе или чай преди започване на работа, но не повече от една чаша. След това те били помолени да изпълнят задачите си на компютъра в продължение на 90 минути, като използват само мишката.

Изследователите установяват, че хората, които пият кафе – независимо дали страдат от хронична болка във врата и раменете или не – изпитват по-малко болка в продължение на 90 минути, в сравнение с тези, които не са пили кафе преди да започнат работа.

И след приключване на работата с компютър, участниците, които са консумирали чаша кафе преди това, са оценили болката си като по-малко интензивна за разлика от останалите.

Японски учени: Кафето е най-полезно за тези хора

Може би намаляването на болката при доброволците е следствие от други фактори или от начина на живот, характерен за хората от тази група. Бъдещите изследвания ще се фокусират върху това дали кофеинът действително може да облекчи или намали болката, както отбелязват изследователите в заключението.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com