Учени: Тези 5 храни са най-добри за холестерола

5537
Учени: Тези 5 храни са най-добри за холестерола
Снимка: iStock

Ако искате да намалите нивата на холестерола си, е важно диетата ви да включва правилните храни. Според изданието The Health Site този ефект се постига най-бързо чрез консумацията на 5 хранителни продукта. Те съдържат ключови ненаситени мастни киселини, които са от решаваща роля за регулиране на холестеролните нива. Класацията с тях в низходящ ред изглежда по следния начин - шамфъстък, ленено семе, авокадо, растителни масла и мазни риби.

Топ 5 храни за понижаване на нивата на холестерола

Шамфъстък - анализ от 2021 г. на проучвания в списанието Critical Reviews in Food Science and Nutrition установи, че яденето на шамфъстък за около 12 седмици намалява общите нива на холестерол със 7 пункта. Шамфъстъкът може да подобри разграждането на мастните киселини в тялото. Тези ядки също така съдържат определени хранителни вещества, като витамин Е, антиоксиданти и калий, които могат да намалят възпалението и да подобрят функцията на кръвоносните съдове.

Лекар: Тази подправка е най-ефективна за сваляне на холестерола

Ленено семе - според клинично проучване от 2022 г. в списанието Explore, възрастни с хипертония, които са консумирали ленено семе всеки ден в продължение на 12 седмици, са забелязали спад на кръвното си налягане с 13 пункта, а нивата на липидите с повече от 20 пункта.

Авокадо - според Центровете за контрол и превенция на заболяванията почти един на всеки пет възрастни има нисък HDL холестерол (считан за „добър“ тип). Добавянето на авокадо към вашата диета като лека закуска може да има положителен ефект върху това. Преглед на проучвания, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition, установи, че яденето на авокадо повишава нивата на HDL.

Растителни масла (зехтин, сусам, фъстъци и рапица) - според мета-анализ от 2018 г., публикуван в списанието Critical Reviews in Food Science, растителните масла поддържат здравето на сърцето. Проучване от 2019 г. от списанието Molecular Nutrition&Food Research установи, че редовната консумация на зехтин помага за подобряване на функцията на HDL холестерола.

Мазни риби - хората, които ядат много мазна риба, имат по-благоприятен холестеролен профил. Това може да намали риска от сърдечни заболявания, се казва в проучване от 2020 г., публикувано в British Journal of Nutrition. Мазната риба съдържа омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и кръвното налягане и да намалят риска от образуване на кръвни съсиреци.

Билките, които борят високия холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com