Учени: Това е най-добрата напитка за диабетиците

13363
Учени: Това е най-добрата напитка за диабетиците
Снимка: iStock

Учени от университета в Аделаида (Австралия) и Югоизточния университет (Китай) установиха, че редовната консумация на черен чай не само намалява риска от развитие на диабет, но и е най-добрата напитка за диабетиците. За резултатите от проучването съобщава списание Medical Xpress.

Най-добрата напитка за диабетиците

Според проучване ежедневната консумация на черен чай без захар намалява риска от развитие на диабет тип II и предиабет съответно с 28% и 15%.

В резултатите от научния труд е отбелязано също, че въвеждането на напитката в диетата на пациенти с вече диагностициран диабет в допълнение към приема на лекарства помага за по-добър контрол на нивата на кръвната захар.

Зеленчукът, който всички пренебрегваме, но диабетиците трябва да го ядат по-често

Както отбелязват учените, това се дължи на способността на черния чай да стимулира бъбреците и да премахва глюкозата от тялото заедно с урината.

Черният чай има комплексно въздействие върху организма: успокоява и тонизира едновременно. Препоръчва се консумацията му да се осъществява без никакви добавки. Той е идеален за съхранение, тъй като не променя свойствата си за дълго време. Можете да го съхранявате 12-18 месеца без проблеми. Основното нещо е да не позволявате продукти със силен аромат да бъдат близо до него, тъй като чаените листа са силно хигроскопични и незабавно абсорбират влага и чужди миризми.

Ползите от силния черен чай са пряко свързани с мозъчната дейност. И този въпрос е нож с две остриета. Това се дължи на специалното вещество, съдържащо се него - L-теанин. Това е аминокиселина, която не се среща в други растения (само в гъбите). Освен това има удивителен ефект върху мозъка: намалява тежестта на реакциите му в отговор на стресови стимули, повишава когнитивните способности и преконфигурира честотата, на която работи.

Едно от предимствата на черния чай е неговата наситеност с антиоксиданти. Той съдържа големи количества специфични катехини, които поддържат имунните клетки и им помагат да свързват токсините, свободните радикали, да намерят и елиминират собствените си дегенерирали клетки. Те също така помагат на тялото бързо да идентифицира вируси и бактерии и намаляват нивото на вирусния товар. Вторият компонент, който помага на черния чай да бъде полезен за човешкия имунитет, са танините. Такива вещества се считат за ефективни антисептици и могат да увредят обвивката на някои бактерии и вируси. Следователно чаша черен чай, изпита навреме, е напълно способна да неутрализира патогените на ARVI и грип.

Коментираната напитка е ефективна за пречистване на тялото от токсини. Например, ако пиете достатъчно силен чай, можете да постигнете стабилна секреция на жлъчка - тя реагира на тръпчиви, горчиви храни. Същите антиоксиданти помагат за свързването на токсините и разпадните продукти в клетките и тяхното отстраняване в междуклетъчното пространство – чаят буквално позволява на клетките и органите да работят по-дълго.

Още: Лекар: Това е най-добрият и най-евтиният плод за диабетиците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com