Южнокорейски учени твърдят, че са напреднали в лечението на диабета

9350
Южнокорейски учени твърдят, че са напреднали в лечението на диабета
Снимка: Getty Images / Guliver

Южнокорейски учени твърдят, че са се приближили към откриването на лечение на редица сериозни заболявания, включително затлъстяване и диабет, съобщава YTN.

Съвместен екип изследователи от Корейския институт по биотехнологии и Института за наука и технологии в гр. Теджън, изучавайки плодовите мушици дрозофили, са открили нова молекула микро-РНК, която взема участие в изработването на инсулин.

Дори в Македония държавата поема 100% лечението на диабет, у нас - не

Родители на деца, болни от диабет настояват държавата да финансира консумативи за инсулинови помпи. Това казаха родители, които в момен...

Микро-РНК регулира работата на другите гени и е свързана с различни заболявания, включително онкологични, нарушаване на обмяната на веществата, болест на Алцхаймер. Южнокорейските учени са на мнение, че откритата от тях молекула при плодовата мушица може да работи и в организма на човека за регулиране на инсулина в кръвта.

В същото време водещият научен сътрудник на програмата за превантивна медицина и диагностика в центъра RIKEN в Йокохама – Олег Гусев, казва за РИА Новости, че до приложението на това откритие предстои да се измине „много дълъг път“. По думите му, „независимо че в клетъчните култури на мухите или човека в лаборатория работата на гените може да се регулира, то до реална терапия е още много далече“.

И все пак, както отбелязва Гусев, работата на южнокорейските му колеги може да стане „една от важните крачки за разбирането на механизмите, които в бъдеще могат да се използват за лечение“. Според учения на дадения етап от развитието на технологиите „практически е невъзможно“ пряко да се присади микро-РНК от външната среда в човешкия организъм.

 

Спирането на лекарство за диабет ще усложни проблемите на много пациенти

Диабетът в България е наистина социално значимо заболяване. Вчера дойде и новината за спиране на реимбурсирането на лекарства за диабе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com