Устройствата "ще сложат" очила на половината население на планетата

6131
Устройствата "ще сложат" очила на половината население на планетата
Снимка: iStock

Според експерти половината от цялото население на нашата планета ще трябва да носи очила или контактни лещи за корекция на зрението през следващите три десетилетия, ако човечеството не може да преодолее „манията си“ по електронните устройства и компютърните технологии и не спре да седи с часове втренчени в екрани и монитори.

Мащабни проучвания по света показват, че постоянното гледане на екрана на телефон или таблет увеличава риска от късогледство с около 30%, пише The Times. А в комбинация с твърде честата употреба на компютър, тя се повишава до 80%, предупреждават учените.

Зрението ви ще се подобри, ако консумирате тези продукти

Зрението не е нужно да се поддържа само с лупи и лекарства, но и с прости природни методи, които допринасят за здравето на очите, без н...

Това означава, че до средата на този век около 5 милиарда души ще страдат от късогледство - тоест около половината от всички жители на планетата ще се нуждаят от очила или контактни лещи след 30 години, ако не спрат да се вглеждат в екраните на своите любими джаджи.

И това не са празни заплахи: експертите са разгледали повече от 3 хиляди различни проучвания за влиянието на различните електронни устройства върху състоянието на зрението и развитието на късогледство при хора на възраст от три месеца до 33 години. Техният доклад е публикуван в медицинското списание Lancet.

Според британския професор по офталмология Рупърт Борн изследването показва, че когато електронните устройства се използват твърде често, здравословните проблеми ескалират бързо. И това се дължи, по-специално, на факта, че хората често не могат обективно да преценят колко време прекарват, гледайки монитора на компютъра или екрана на смартфона.

Проблемът се задълбочава от факта, че поради пандемията от COVID-19 огромен брой ученици и студенти по целия свят трябваше да преминат към дистанционно обучение, каза Борн. И много възрастни са преминали към дистанционна работа с по-често използване на компютърни технологии.

Бабина рецепта, с която да подобрите зрението си

Използвайте лечебната сила на естествените съставки, за да подобрите зрението си. Предложеното от нас средство е евтино, ле...

Например през 2019 г. Световната здравна организация препоръча на децата под две години изобщо да не гледат смартфони - а децата под пет години да не прекарват повече от час на ден онлайн, пише The Times. Междувременно проучване на CensusWide, базирано на проучване на повече от две хиляди семейства, показва, че всяка седмица децата прекарват общо около 23 часа, гледайки мониторите на различни устройства, а карантината само влошава ситуацията.

Д-р Стефани Киърни, преподавател в Каледонския университет в Глазгоу, обясни, че през последното десетилетие е имало много бързо увеличаване на броя на случаите на късогледство, което не може да се обясни единствено с „генетични промени“. В същото време една от причините за бързо прогресиращата миопия е, че сега хората прекарват твърде много време на закрито - и много по-малко навън, под въздействието на слънчева светлина.

„Късогледството увеличава вероятността от катаракта, отлепване на ретината и глаукома, което може да доведе до влошаване на зрението“, предупреждава Кърни. Според нея скорошно проучване, проведено в Хонконг по време на пандемията от COVID-19, също показва, че все повече деца там са започнали да страдат от късогледство, защото прекарват по-малко време на улицата - и все повече се вглеждат в екраните на джаджи, се казва в статията.

Въпреки че няма ясни доказателства, че само времето пред екрана е пряка и непосредствена причина за зрително увреждане, има научна връзка между късогледството и честото изпълнение на задачи, които изискват гледане в непосредствена близост до очите, включително продължителна употреба на мобилни устройства, обясни клиничният директор на Асоциацията по оптометрия д-р Питър Хампсън.

Учени: Пандемията уврежда зрението, особено на децата

Изследванията показват, че по време на пандемия и локдаун рязко се е увеличил броят на хората, които страдат от късогледство, като особ...

„Съществуват и сериозни доказателства, че децата, които прекарват повече време на открито, са по-малко застрашени от развитие на сериозно късогледство“, казва Хемпсън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com