Вече можем да ядем храни от пода

7469
Вече можем да ядем храни от пода
Опровергаха общоприетото мнение, че не трябва да ядем храни, паднали на земята

Учени от университета на Манчестър опровергаха общоприетото мнение, че не можем да ядем храни, които са паднали на земята. Оказва се, че е безопасно да хапнем продукти или с много сол, или с много захар, по които полепват най-малко микроби.

Специалистите изследвали различни видове храни, които започнали нарочно да изпускат на пода - сандвичи с конфитюр, варени макарони, месо, бисквити и дори сушени плодове. Те преседели на земята от три, пет до десет секунди. След това учените измерили степента на замърсяване на продуктите, разказа БГНЕС.

По-голямо чело, повече приятели

Съществува връзка между големината на челото и броя на приятелите, които имате, установиха учени от Оксфордския университет, съобщава Б...

Най-малко микроби имало по храните с високо съдържание на сол и захар. Сушените плодове и тестените изделия били най-замърсени, за това е препоръчително да ги изхвърлите в случай, че ги изпуснете на пода. С всяка секунда по тях полепват десетки бактерии, заради което е добре да не ги слагате в устата си. При солените или сладките храни е по-безопасно. Те могат да се изядат, дори след като престоят на земята повече от десет секунди.

Американски изследователи направили и друго интересно откритие. За изненада на всички, най-мръсното място на къщата, не е нито пода, нито тоалетната, а кухнята. Според учени от Аризона, по плота в кухнята има 200 пъти повече микроби, отколкото върху седалката на тоалетната чиния. Според експертите, за да постигнете истинска чистота, трябва да почистете тоалетната с парцал, напоен с оцет или алкохол. Това може да направите и с кухненските прибори като ножове и дъски за рязане.

В класацията за мястото с най-много микроби в къщата влиза на второ място телефонната слушалка, следвана от гъбата, с която миете чиниите, завесите, кошчето за отпадъци, съдомиялната и пералнята.

Редактор: Десислава Симова

Пиле, риба и ядки бранят организма от Алцхаймер

Американски учени установиха, че диета, богата на риба, пиле, ядки и някои зеленчуци може да забави и дори да предотврати разболяването...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com