Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-честият признак за рак на дебелото черво

13 май 2024, 16:09 часа

Ракът на дебелото черво е относително често срещан. Американското онкологично дружество (ACS) изчислява, че това е третият най-често срещан рак (с изключение на рака на кожата) и че повече от 106 000 души ще бъдат диагностицирани с рак на дебелото черво само през 2024 г. ACS отбелязва, че нивата на нови случаи при хора под 55 години се увеличават с 1 до 2 процента всяка година. Въпреки това, общите нива на рак на дебелото черво спадат - до голяма степен, защото повече хора се подлагат на скрининг и променят навиците си, за да намалят риска, съобщава "Yahoo".

Вижте още: Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Скринингът е жизненоважен и поради друга причина: ранното откриване на рак на дебелото черво може да спаси животи.

"Ако ракът на дебелото черво се открие рано, повечето пациенти се излекуват и могат да водят нормален живот" - казва онкологичният хирург д-р. Антон Билчик.

В допълнение към скрининга, маркирането на симптомите на рак на дебелото черво също може да насърчи ранното откриване.

„За съжаление, симптомите на рак на дебелото черво често се бъркат с други често срещани неща като синдром на раздразнените черва или хемороиди и след това се игнорират“, казва д-р. Росарио Лигрести, ръководител на катедрата по гастроентерология в медицинския център на университета Хакенсак.

Лекарите споделят признаци на рак на дебелото черво, които никога не трябва да пренебрегвате, както и информация за възможностите за лечение и прогнозата.

Гастроентеролозите предупреждават да не пренебрегвате кръвта в изпражненията.

"Кръвта в изпражненията е един от най-честите симптоми на рак на дебелото черво при по-възрастни пациенти - по-малко при по-млади пациенти - казва д-р. Лигрещи.

Защо ракът на дебелото черво може да причини кръв в изпражненията?

"Тъй като предраковите полипи, известни също като аденоми, растат и стават все по-анормални и могат да прогресират до рак, те се нуждаят от повишено кръвоснабдяване" обяснява гастроентерологът д-р. Брукс Кеш.

Тъй като аденоматозните и раковите тъкани са незрели и необичайни по отношение на тяхната клетъчна структура в сравнение с нормалната тъкан на дебелото черво, кръвоносните съдове, които доставят тези лезии, също са ненормални и по-податливи на изтичане на кръв, което може да се види при движение на червата." казва още лекарят.

Вижте още: Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Освен това кръвта в изпражненията не винаги се вижда.

"Това може да доведе до тъмни изпражнения, но малко количество кръв може да бъде открито само със специални тестове за изпражнения, които откриват много малки количества кръв" - казва д-р. Билчик.

Кръвта в изпражненията е един от възможните признаци на рак на дебелото черво. но не е единственият, за който трябва да внимавате. Д-р Кеш казва, че други симптоми на рак на дебелото черво включват:

– Неволна загуба на тегло

- Болка в стомаха

– Промяна на навиците на червата

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес