Видове пролетни алергии има и как да облекчим симптомите

5833
Видове пролетни алергии има и как да облекчим симптомите
Снимка: iStock/Guliver

Пролетните алергии са враг номер едно на по-чувствителните хора. Според някои статистики, в големите градове, където въздухът е по-замърсен, тези алергии са по-често срещани. Някои алергии стартират още през март месец, като през ранната пролет най-често са алергиите към акарите в домашния прах.

Другите видове алергии се отключват малко по-късно, тъй като са свързани с прашеца от растенията. Най-често алергиите са към тези цветя, които се опрашват чрез въздуха. По този начин прашинките могат да навлязат в дихателните пътища и носа и да предизвикат алергии и раздразнения.

Симптоми на алергиите

Най-силно изразените симптоми на алергиите обаче се наблюдават през месец май и обхващат най-вече носа и очите. Зачервявания, подуване, сърбеж, хрема, кихане, кашлица са основните симптоми.

Алергия към соя - как да разберете?

В редки случаи може да се достигне и до астматичен пристъп, ако се засегнат и долните дихателни пътища. Възможно е да се появят и кожни раздразнения, ако има полепнали прашинки по кожата. Появяват се обриви по лицето, ръцете, краката. В такъв случай трябва да се избягва контакт с всякакви цъфтежи.

През този период се оказва нелека задача да се избегнат всички полени, тъй като те на практика са навсякъде около нас, а хубавото време ни предразполага да излизаме навън сред природата. Действието на полените се оказва най-силно при вятър и топло и сухо време. Добре е да избягвате прекия контакт с тях при такива климатични условия.

Страдащите от такива алергии се чувстват най-добре, когато вали дъжд или рано сутрин. За тях не е препоръчително да посещават открити зелени площи - поляни, гори, паркове по време на растежа на цъфтежите.

Лекар посочи 5 най-често срещани симптома на ОПАСНИТЕ алергии

Облекчаване на симптоматиката

За да облекчавате симптоматиката и самата алергия, може да използвате различни медикаменти. Лечение е възможно чрез алергенна имунотерапия. Приницпът е подобен на този на ваксините, като представлява внасяне в тялото малки количества от дразнещия алерген, за да се изгради известна поносимост към него. Осъществява се на дози и осъществяването й е възможно по два начина - инжекционно или посредством приемане на алерген под езика. 

Самото лечение чрез алергенна имунотерапия може да продължи в рамките на до 5 години, което за някои от вас би се сторило много, но пък резултатите са задоволителни и трайни.

Разбира се, каквато и алергия да имате, на първо място е важно да се консултирате със специалист преди да предприемете каквито и да е други мерки. Заедно с него може да прецените дали това лечение е подходящо за вас, или да назначи друго.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com