Високо кръвно? Да го ликвидираме! Жесток списък с хитри и народни цярове срещу него

7374
Високо кръвно? Да го ликвидираме! Жесток списък с хитри и народни цярове срещу него

Вдигнатото над нормата кръвно налягане не във всеки случай манифестира симптомите си. И често си нямаме ни най-малка идея, че си имаме вземане-даване с него. Сред нас има хора, които усещат силна реакция към повишаването му и стават жертви на много кофти усещания. Но е документирано, че преобладаващата част могат да не осъзнаят години наред, че страдат от него. Медицинските лица редовно ни предписват да го държим под око внимателно, но в действителността по правило не се получава по този начин - ако се чувстваш отлично, не не може да ти дойде на ума, че страдаш от проблем със кръвното налягане. 

Да страдаш от високо кръвно обаче в крайна сметка не е нещо чак толкова страшно. Повечето причини за повишено кръвно налягане идват от ситуации, които всеки изпитва на ежедневна база. Лошите фактори са по-високо тегло, понижена физическа активност, изпълнена с лоша храна диета, непрекъснато пушене, превишаване на лимитите с алкохола, нервно напрежение, диабет, развиване на хронични болести и фамилна генетична наследственост. Задължително е като се мине 42 годишна възраст да започнете да се следите значително по-внимателно. 

Има често страдащи хипертоници, за които е много важно да поглъщат предписани от медицински лица  хапчета. Ала повечето от хората са от типа, които имат този проблем не толкова често. Без значение от кои сте обаче е хубаво да имате представа кои са скритите трикове, които ще ви дадат предимство да редуцирате нивото на кръвното за кратък период. И то вкъщи. Тези малки тайни не са заместител на докторската работа, но могат изключително нужни в най-напечения етап. Добре е впрочем да ги направите част от дневния си режим, понеже те са много добри и при сериозен набор здравни беди.

Още: Лекар: Хората с високо кръвно правят тези грешки при прием на лекарства

 Една от най-важните подправки

Канелата ,тази невероятно подправка, е  чудесна и приятна както като вкусови данни, така и като мирис. Подправката включва невероятно полезни за физическото ви състояние целебни качества. Върши чудесна работа за нервите и в последна сметка има благоприятстващ кръвното налягане. Ето какво се иска от вас. Налейте малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете малко повече от половин чаена лъжичка канела. Добре е за вкус да прибавите лъжичка мед. Тази освежаваща напитка има ефект веднагически.

• Естественият пазител

В народната медицина, чесънът е популярен с толкова много предимства, че ако го превърнете в титуляр от храната ви, ще ликвидирате високото кръвно. Чесънът е добре познат като един от най-класическите природни антибиотици. Редуцира високото кръвно, избавя от бедите с лошия холестерол. Ако не ви се нрави под формата на скилидка, приемайте го под формата на малка лъжичка чесън на прах. Отново е във ваш плюс. Непременно обаче е хубаво да е суров. 

Още: Учени разкриха най-голямата тайна на високото кръвно

• Моментална помощ

Съществува един ключов трик, който е добре да прибавите към съкровищницата. Първо трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После приплъзнете пръсти надолу към ключицата. Това действие се прави 5-10 пъти за всяко ухо. Другата популярна важна точка е ситуирана на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. При нужда и там бихте могли да проведете разтриване. 

• Да си направим чай от каркаде

Още: Тази закуска бори високото кръвно

Ако съществува билка, която да е натурална помощница в битката против високото кръвно налягане, това със сигурност е страхотният чай от каркаде. Това е един от изключителните природни прийоми за редуциране на вашето кръвно. Впрочем, има още голям набор полезни свойства. Поради начина, по който оказва ефект на психиката, е изключително добър антидепресант. Знае се, че подсилва имунната защита, понеже носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и действа чудесно за подсилване на хемоглобина. Установено е, че има ефект и при излязло извън нормите тегло. 

• Правилното дишане

Едва ли е съвпадение това, че когато сме подложени на стрес, ние въздишаме. Затова в началото отпуснете тялото и съзнанието. Сложете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. Ако ви е трудно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да усетите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух близо 4 секунди. А после като издишате, задръжте по този начин за нови четири секунди. И повтаряйте техниката. Изпълнявайте дихателното упражнение 5 минути, а може и повече. С този прийом се засилва притока на кръв към повечето тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Помощ от...мивката

Тук са от полза два варианта, които да въведете в арсенала си. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Стойте така за две-три минути и може да забележите добър ефект. Другата ефикасна тактика е да притиснете хладка кърпа на тила. Задължително обаче - не трябва водата да е близо до ледената, достатъчно е да бъде хладничка. 

• Силата на ментовия чай

Ментовият чай е биле за нервите, сърцето и за скочилото нагоре кръвно налягане. Той определено може да редуцира кръвното и благодарение на него да изпитате жадуваното облекчение.

• Един лесен масаж

Ако в непосредствена близост до вас има някой, се помолете да ви направи един масаж. Ключовите места са местата на тила. От първостепенна важност е и масажът на раменете, който да се приплъзва надолу към лопатките. 

• Народното биле

А ето нещо страшно полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с около две прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да кипне хубаво, а после премахваме от огъня. Изчакваме да изстине. Консумираме по една чаша от този цяр при повишено кръвно налягане.

Топ навици

Всичко събрано досега върши безотказно действаща работа в изненадващите ситуации. Но все пак, ако сте си поставили за цел наистина да сложите край на високото кръвно, да хвърлите едно око на този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги добавите във всекидневието си умно и правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Намалете излишното тегло. Всеки килограм отслабване ще е във ваша полза в сражението с високото кръвно. 

- Включете в ежедневието гимнастически упражнения редовно. Спокойни разходки, малко бягане за здраве, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Заделете поне 15-20 минути на ден за тези физически занимания. 

- Консумирайте полезни храни. Обилно приемане на зеленчуци, плодове, зърнени храни. Цялостно обмислете диетата си, научете кое ви прави проблеми и го заличете от храненето си. 

- Занижете солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната обикновено е пресолена. Включвайките котлона и гответе вкъщи. 

- Статистиката е показала, че, пациентите, които са жертви на високо кръвно, консумират алкохол над необходимото. Горният праг всъщност е не повече от бира на ден или 200 мл. 150-200 мл. вино. Ако се качита над тази доза е почти сигурно, че ще стигнете до високо кръвно. Така е и за цигарите - повече от 5-7 дневно ще ви правят проблеми с кръвното. 

- Непрекъснатият стрес е един от класическите фактори. Постарайте се да го намалите и да отделяте време за вас самите, за да сте в равновесие. 

 

Послушайте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са нещо от първа полза, което може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com