Внезапно отслабване - лекар разкри какви заболявания издава

6162
Внезапно отслабване - лекар разкри какви заболявания издава
Снимка: Healthline

Рязкото намаляване на телесното тегло без промяна в начина на живот може да бъде резултат от опасни заболявания.

Не бързайте да се радвате, ако изведнъж започнете да отслабвате, без да прибягвате до диети или упражнения. Този симптом трябва да ви предупреди. Може би причината за това е неизправност в тялото, предупреждава д-р Светлана Каневская

„Необяснимата загуба на тегло, или с други думи, загуба на тегло без специални усилия, особено ако е значителна, упорита или постоянна, може да е признак на заболяване“, казва експертът.

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Специалистът подчертава, че внезапната загубана на тегло може да е провокирана от хормонални промени, стомашно-чревни проблеми, стоматологични проблеми, злокачествени новообразувания, силен стрес, хранителни разстройства. 

Причини за внезапна загуба на тегло

"Началната точка, в която необяснимата загуба на тегло се превръща в медицински проблем, не е точно определена. Но много изследовния са доказали, че прегледът от лекар е необходим, ако загубите повече от 5% от телесното си тегло за 6 до 12 месеца, особено ако сте по-възрастни", казва лекарят.

Внезапната загуба на тегло може да бъде причинена от физически, психологически или екологични промени.

Загубата на тегло може да е свързана с хормонални състояния, тъй като хормоните променят метаболизма и апетита. Най-честите заболявания, които влияят на загубата на тегло: болест на Адисън, захарен диабет тип 1, патология на щитовидната жлеза, а именно нейната хиперфункция.

Проблемите със стомашно-чревния тракт могат да попречат на производството на хормона на глада грелин и хормона на ситостта лептин, което води до намален апетит. Болестите на стомашно-чревния тракт (GIT) могат да попречат на смилането на храната и следователно на усвояването на всички хранителни вещества. Най-тежките нарушения са причинени от: болест на Крон, улцерозен колит, цьолиакия, заболявания на черния дроб и панкреаса, както и паразитни инвазии.

Проблемите със зъбите, патологията на езика и устната лигавица могат да затруднят приемането на храна, пълното й дъвчене и в резултат на това да предизвикат нарушаване на храносмилането както в стомаха, така и в червата, което ще доведе до загуба на тегло.

Злокачествените новообразувания причиняват възпаление в тялото, което от своя страна нарушава производството на хормони, които регулират апетита. Освен това много лечения и лекарства за рак могат да причинят гадене, повръщане и намален апетит. Сред видовете рак, които причиняват необяснима загуба на тегло, са ракът на панкреаса, белите дробове, стомаха и хранопровода.

Хората с анорексия или булимия (преяждане, последвано от повръщане) са особено уязвими към внезапна загуба на тегло.

Тежка стресова ситуация, значителни промени в живота или тежка психологическа травма могат да доведат до повишена тревожност, намален апетит и в резултат на това сериозна загуба на тегло. Такива трудни събития включват развод, загуба на любим човек, уволнение, промяна на местожителството.

"Ако през последните 6-12 месеца сте загубили 5% от теглото си, без да полагате специални усилия, тогава това е причина да се консултирате с лекар за цялостен и задълбочен преглед. Запомнете: колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-големи са шансовете за излекуване", казва специалистът.

Отслабване след 40 години: 6 неща, които помагат

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com