Внимавайте: Червените петна по езика може да са симптом на...

59883
Внимавайте: Червените петна по езика може да са симптом на...
Снимка: iStock

Всяка промяна в тялото ви, появата на петна или нови образувания следва да привлече и изостри вниманието ви и да се консултирате със специалист, ако това, което ви притеснява, не изчезне за няколко дни. Така, както промените в бенките или появата на нови кафяви петна по кожата могат да са просто безобидни пигментни петна или един от най-агресивните видове рак, така и появата на червените петна по езика може да е както безобидна, така и застрашаваща сериозно здравето ви. Да определите сами безобидна ли промяна в цвета на определени части от тялото ви, е трудна задача. Разумният избор е консултация със специалист. И все пак нека видим кои са най-честите причини за червени петна по езика.

Червени петна по езика – на какво се дължат?

Червените петна по езика често изглеждат стресиращо, но причината може да не е толкова сложна или опасна. Може просто да сте чувствителни към дадена храна, организмът ви да страда от липса на витамин В12, В3, да е страничен ефект от приемани лекарства или дори причината за червения език да е още по-безобидна – оцветяване от хапчето ви за гърло, сока, близалката или изядения лют пипер, както и след консумация на друга пикантна храна. Тоест червените петна могат да са напълно безобидни. Фактори от околната среда също могат да доведат до появата на червените петна по езика ви. В други случаи обаче червените петна по езика сочат заболяване, което може и да е тежко и изискващо дълго лечение.

4 ползи за здравето от почистването на езика

Кои болести водят до червените петна по езика?

-  Скарлатина

При това инфекциозно заболяване езикът като цяло изглежда червен. Лекува се, макар да е неприятно. Внимавайте – заболяването е заразно. Редица паразитни и инфекциозни заболявания могат да причинят червените петна по езика ви, така че няма да минете без лекарска консултация.

-  Проблеми със стомашно-чревния тракт

Редица заболявания на стомаха се четат върху езика ви и може да забележите афти, възпалени участъци от езика и други симптоми.

Състоянието на езика може да подсказва за някои от тези ЗАБОЛЯВАНИЯ

-   Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан

Тук спадат редица автоимунни заболявания, които не се лекуват, а се поддържат само симптоматично. Не бързайте да се притеснявате – при добро поддържащо лечение продължителността и качеството на живота се запазват. Важно е обаче да се консултирате в ревматолог, работещ с автоимунните заболявания.

-  Онкологични заболявания

За жалост всяка промяна в цвят, текстура или новообразувание може да сочи злокачествено заболяване. В този случай е от ключово значение бързата ви реакция и своевременното лечение, тъй като в ранните стадии на заболяването процентът на успешно излекуваните е значителен. Това налага своевременен преглед при лекар или стоматолог, ако нещо е новопоявило се и не минава за седмица.

-  Анемия

Недостигът на желязо често води до лъскав червен език. Лесно може да проверите това ли е причината при вас с кръвни изследвания.

-  Бактериална инфекция

Има различни бактериални инфекции, които са свързани с червените петна по езика или в устата ви. В повечето случаи причинителите са стрептококите. Ще имате и други симптоми, така че лекарят ви лесно ще разпознае причината.

Езикът може да „разкаже“ от какви болести страдате

-  Парамиксовирус

Това е вирусът, който причинява морбили. Той може да доведе до появата на именно такива червени петна върху езика ви. Морбили е опасно заболяване за хората със слаба имунна система и за бременните, а и е заразно, което означава да внимавате. 

Хроничните заболявания, потиснатата имунна система, приемът на алкохол, тютюнопушенето, нерационалното хранене, лошият сън са благоприятстващи фактори за появата на червените петна по езика, тъй като те като цяло влошават здравословното ви състояние и това ви прави податливи на редица заболявания.

Ако червените петна върху езика ви не изчезват до седмица, разпространяват се, кървят или имате други сериозни оплаквания и симптоми, не се колебайте, потърсете лекар.

Статията е само информативна и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com