Внимавайте с витамин D - вижте какви може да са последствията от предозирането

15339
Внимавайте с витамин D - вижте какви може да са последствията от предозирането
Снимка: iStock/Guliver

Медици назоваха последствията от предозиране на витамин D. Като пример те цитират пациент, който се нуждаел от хоспитализация поради хипервитаминоза. Резултатите от изследването са публикувани в списанието BMJ Case Reports, пише изданието Medical Xpress.

Мъж на средна възраст бил изпратен в болницата от своя лекуващ лекар след редовно повтарящо се повръщане, гадене, болки в стомаха, крампи в краката, сухота в устата, жажда, диария и значителна загуба на тегло. Симптомите се запазили в продължение на три месеца.

В клиниката установили, че пациентът е приемал високи дози от повече от 20 продавани без рецепта витамини и добавки всеки ден, сред които количеството на приемания от него витамин D надвишавало седем пъти дневната доза. Кръвният анализ показал също високо ниво на калций и магнезий. Наложило се на мъжа да бъде направена промивка и да го лекуват с бифосфонати.

Два месеца след изписването нивата на калция се нормализирали, но нивата на витамин D все още били изключително високи. Лекарите отбелязват, че в момента в световен мащаб се наблюдава увеличаване на случаите с хипервитаминоза на витамин D, която може да доведе дори до кома поради модата за употреба на хранителни добавки.

Препоръчвана дневна доза витамин D


Възраст

Дневна доза витамин D
в
IU

Дневна доза витамин D
в mcg

  0 – 12 месеца

400

10

  1 – 13 години

600

15

14 – 18 години

600

15

19 – 70 години

600

15

Над 70 години

800

20

Интоксикация с витамин D

Много хора не получават достатъчно витамин D и прибягват до добавки. Това вещество обаче може да се натрупа и да достигне токсични нива в организма, особено в резултат на неконтролирана употреба на препарати. Интоксикация с витамин D настъпва, когато нивото му в кръвта се повиши над 150 ng/mL (375 nmol/L). Тъй като витаминът се натрупва в мастната тъкан и бавно навлиза в кръвообращението, ефектите от токсичността могат да продължат няколко месеца след спиране на добавките.

Основни ефекти от предозирането на витамин D

  • Повишени нива на калций. Витамин D спомага за по-доброто усвояване на калция от храната, това е една от основните му роли в организма. Но хиперкалциемията води до опасни симптоми като нарушено храносмилане, повишена умора, болки в корема, замаяност и объркване. Нормалните нива на калций в кръвта са 8,5–10,2 mg/dl (2,1–2,5 mmol/l). В едно изследване участвали 10 души, които развили прекомерни нива на калций след приемане на високи дози витамин D за попълване на дефицит. Четирима от тях страдали от гадене и повръщане, а трима загубили апетит.
  • Стомашни проблеми. Дискомфортът и заболяванията, свързани с храносмилането, включително синдром на раздразненото черво, може също да показват повишени нива на калций, свързани с интоксикация с витамин D. В един описан медицински прецедент такива симптоми се развили при 1,5-годишно дете, на което били давани 50 000 IU витамин D3 в продължение на три месеца. Те изчезнали известно време след спирането на добавките.
  • Загуба на костна маса. Тъй като витамин D играе важна роля в усвояването на калция и костния метаболизъм, получаването му е от решаващо значение за поддържане на здравината на костите. Излишъкът от веществото обаче води до обратния ефект. Въпреки че много от симптомите на прекомерна употреба на витамин D са свързани с високи нива на калций в кръвта, някои изследователи предполагат, че следствие от повишената доза е ниското ниво на витамин K2. Една от най-важните функции на последния е да задържа калция в костите и да го извежда от кръвта. Излишъкът от витамин D снижава активността на витамин К2.
  • Бъбречна недостатъчност. Твърде много витамин D води до увреждане на бъбреците. В един случай пациент бил хоспитализиран поради бъбречна недостатъчност, повишено ниво на калций в кръвта и други симптоми след получаване на инжекции с витамин D, предписани от лекар. В друг медицински експеримент, включващ 62-ма души, получили инжекции с прекалено високи дози витамин D, била открита бъбречна недостатъчност при всеки пациент. При това – независимо дали са имали здрави бъбреци, или по-рано диагностицирани заболявания, свързани с тях.

В същото време е невъзможно да се достигне опасно ниво на витамин D в кръвта поради продължително излагане на слънце или само от храната.

Как слънцето помага за изработването на витамин D

Организмът преобразува ултравиолетовите лъчи в химични вещества, които се превръщат във витамин D3. Холестеролът преработва превитамин D – той преминава по кръвта през черния дроб и бъбреците, след което се превръща в калцитриол. За попълване на необходимото на организма количество витамин D, е необходимо да сте на пряка слънчева светлина, докато повече от половината от кожата трябва да е открита. Изследванията показват, че колкото по-ярко е слънцето, толкова по-малко време е необходимо за получаването на витамин D. Също така специалистите са изчислили, че в Англия е достатъчно да сте навън за 13 минути три пъти седмично по обяд. Старайте се да спазвате правилата за събиране на тен и да предпазвате кожата от изгаряния.

Повечето жители на северните региони не трябва да разчитат на получаване на витамин D само благодарение на слънцето. Дори когато прекарвате почивката си в горещи страни и през повечето време сте в града, това едва ли ще е достатъчно. Ето защо е важно витаминът да постъпва в тялото, включително с храната. Ако сте диагностицирани с дефицит на витамин D, вашият лекар вероятно ще препоръча ежедневно добавяне на храна към вашата диета със съставки с високо съдържание на витамин D. При тежък дефицит се предписват таблетки или капки с висока доза. Тя обаче трябва да бъде определена от лекар, а не да бъде самоназначавана.

Как да си набавите витамин D от храната

Препоръчителната дневна доза е 800 IU (20 mcg) витамин D на ден от храната. Храната от животински произход е подходяща за попълване на запасите: сирене, рибено масло, яйчен жълтък, масло, риба и стриди. Маслото от черен дроб на треска е рекордьор по съдържание на витамин D: в една чаена лъжичка той е около 448 IU. Някои растителни храни също го съдържат, като магданоз, гъби, коприва, соево мляко и портокалов сок.

Понякога производителите допълнително обогатяват храната с витамин D, като го добавят към кисело мляко или овесени ядки. Трябва да се има предвид, че съдържанието на веществото намалява при термична обработка. Преди транспортиране рибата се замразява, а преди употреба се готви при високи температури, в резултат на което някои от полезните свойства изчезват.

Що се отнася до ефективността на витамин D за лечение на остри вирусни инфекции и коронавирус, няма пряка доказана връзка. Но изследвания показват, че добавянето на витамин D подобрява прогнозата на заболяването. Дозировката по време на лечението може да достигне 3000-5000 IU, но тя отново трябва да бъде определена от лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com