Врагът в моя хладилник!

3417
Врагът в моя хладилник!
Снимка: Pixabay

Всеки ден поглъщаме редица храни, които вместо да ни заредят с енергия, всъщност бавно, но сигурно вредят на организма ни. Кои са храните, за които трябва да внимаваме най-много?

ЧИПС – направен за първи път  в далечната 1853 г от индианецът Джордж Крам, който работел като готвач в хотел в Саратога Спрингс, щата Ню Йорк. Той изпълнил молбата на свой клиент, за пържени картофки по френски, но по-тънки от обичайното. Чипсът станал запазено блюдо на хотела, а след няколко години започнал да се продава като готов продукт. Уви, чипсът е убийствено калоричен (средно 500 калории за 100г), на всичко отгоре е подправен обилно със сол, глутамат и други добавки, които дори са канцерогенни.  

Нови научни данни, но не окончателни: Джънкфууд значи по-кратък живот

При хората, които ядат преработена и нездравословна храна, е по-вероятна промяна в хромозомите, свързани със стареенето, сочи изследван...

ХОТДОГ – Продава се още през Средновековието по улиците на Франкфурт. Тогава той е носел името “франкфуртер”. Германците, които имигрирали в Новия свят, пренасят рецептата през океана. Освен със семейството си те често пътували и с четириногите си любимци от пороата дакел, чиито тела наподобяват колбас. Остроумните американци кръщават родения на други географски ширини сандвич хот-дог (горещо куче), а количките, на които той се предлага през четирите сезона на годината, наричат кучешки впрягове.

ХАМБУРГЕР – Появява се на страниците на вестниците през 1889г. В началото е авторско блюдо на Луис Ларсен, собственик на бар в Ню Хейвън, щата Кънектикът, който купувал нетлъсто говеждо, печал го на скара и го слагал между две филийки хляб. Хамбургерът дефилира на международна сцена през 1904 г, на традиционно изложение в Сейнт Луис. Отново емигранти от Германия, започват да продават тази разновидност на сандвича, но вместо хляб, използват питки. Американците бързо се пристрастяват и започват стремително да дебелеят. И така до днес.

ДЪВКА - Да, тя укрепва зъбите и венците, но преди време, когато са я приготвяли от чикл – дмола от дърво, растящо в Централна Америка. Сега надали можем да смятаме, че е полезна. Тя се прави от поливинилацетатна пластмаса с добавка на синтетични ароматизатори, оцветители и подсладители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com