Заседналият живот е причина за 3,8% от смъртните случаи в света

4305
Заседналият живот е причина за 3,8% от смъртните случаи в света
Снимка: Thinkstock

Заседналият начин на живот и недостигът на движение по време на работа и почивка се оказват свързани с 3,8% от смъртните случаи всяка година по света.

Намаляването на заседналия начин на живот до три часа древно може да удължи живота, става ясно от статия публикувана в American Journal of Preventive Medicine.

България е на първо място по събития за Европейската седмица на физическата активност

BG Бъди активен отчита първо място на България в Европа по брой различни събития и MOVE агенти по време на европейската седмица на физи...

"Открихме, че дори много скромно съкращаване на времето на седене, само с 10%, което е равно на около 30 минути, води до мигновено и много съществено снижаване в смъртността във всички изучени 54 страни. По-смели изменения, съкращаване на времето на седене наполовина, или с 2-3 часа, води до трикратно снижение в смъртността“, казва Леандро Резенде от университета на Сао Пауло (Бразилия).

Резенде и колегите му стигнали до такъв извод, като анализирали статистиката за смъртността за последните 15 години и изучили изводите на 50 научни изследвания, посветени на причините за смъртността и измененията в нивото на смъртност в 54 държави по света в различни ъгълчета на Земята, в които живее около една четвърт от населението на планетата.

Използвайки данните от тези изследвани, базите данни на СЗО и свои собствени резултати от мониторинг, учените изчислили дела на смъртта по естествени причини, които били пряко или косвено свързани със заседналия начин на живот – в резултат на развитие на затлъстяване, склонност към инфаркти и инсулти, травми на гръбначния стълб и прочие заболявания, характерни за слабодвижещите се хора.

Според изчисленията техният дял се оказал доста висок – всяка година в тези държави умират около 440 000 души (3,8% от всички случаи на смърт), чиято скоропостижна кончина е можела да се предотврати, ако те са имали по-активен начин на живот.

Физическата активност е полезна за мозъка на децата

Американски специалисти са установили в първото по рода си проучване, че физическата активност е полезна за мозъка на децата, пише в. "...

Всички тези смъртни случаи, както отбелязват изследователите, лесно е можело да се предотвратят или значително да се намали техният брой, ако хората са прекарвали повече време в стоящо положение или са се движели.

Поради тази причина учените препоръчват на здравеопазването във всички страни по света да стимулира хората да водят активен начин на живот, да не сядат при пътуване към работата или вкъщи и повече да се движат, което трябва да удължи живота им и да забави глобалния процес по стареене на населението на планетата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com