Защо чаят от липа е толкова полезен

56248
Защо чаят от липа е толкова полезен
Снимка: Pixabay.com

Ароматните липови цветя или както ги наричат ​​популярно „липов цвят” са известни със своите изключителни свойства.

В научната медицина се използват цветя от два вида липа - дребнолистна и широколистна. Тези две растения са много сходни, но имат отличителни ботанически характеристики. В същото време химичният им състав е сходен.

11 лека от народната медицина против кашлица

Кашлицата е защитна бариера на организма, която има за цел да прочисти дихателните пътища. Рефлексното действие се справя с дразнители ...

Всичко за липата

Липата цъфти в месец юли, а широколистните цъфтят по-рано от дребнолистните и в продължение на 2 седмици. Липовите цветове се събират само, когато е сухо времето и при пълен разцвет. Важно е да внимавате, защото трудолюбивите пчели също обичат липите. За да избегнете ухапвания, преди да отрежете желаната част от растението, уверете се, че върху него няма пчела.

Ако пропуснете времето и някои от цветчетата, вече са прецъфтели, лесно ще се разпаднат, при изсушаване. Ароматните съцветия се събират на букетчета и се завързват на проветриво място. Може да се сушат и разпръснати на хартия.

След изсъхване липовите цветя стават много леки, т.е. обемът намалява с около 6 пъти. Ето защо, ако решите да приготвите 1 торба липа за зимата, тогава трябва да съберете 6 пакета.

Полезни свойства на липовия цвят

Какви правила да спазваме, ако искаме да имаме по-здраво сърце?

Д-р Ралица Чавдарова е кардиолог. Тя е от онези хора, които не остават незабелязани. Присъствието й обаче не е натрапчиво. Излъчва увер...

Полезните свойства на липата се определят от цял ​​комплекс вещества, включени в състава й. Тук са, както етерично масло, така и набор от полизахариди, биофлавоноиди и сапонини, както и антиоксидантни витамини - каротеноиди и витамин С.

Чаят от липа има мощни противовъзпалителни качества. Те са в резултат от флавоноидите в липовото цвете. При приема на инфузия от липа се намаляват възпалителните процеси околните тъканите. Може би това действие обяснява широката популярност на липата и при онкологични заболявания. Наред с това се смята, че антиоксидантната активност на липата влияе върху растежа на раковите клетки.

Флавоноидите също стимулират процесите на регенерация. Противовъзпалителното действие на липов чай ​​се използва при ревматизъм и други ставни заболявания. От тях се правят и лосиони. Локално се използва при язви, изгаряния, хемороиди, неврити и невралгии.

Чаят от липа има антисептични свойства, а също така е известен с бързото си антипиретично и потогонно действие. Тези негови свойства се използват успешно при инфекции - грип, бронхит, цистит, инфекциозни и възпалителни заболявания при деца. При стоматит и гингивит се препоръчва изплакване устата с инфузия от липа.

Чаят от липа понижава кръвното налягане, има успокояващ и спазмолитичен ефект. Това не означава, че цветът на липата може да контролира налягането при хипертония, но в допълнение към основната терапия е средство. Той може да е отлична профилактика при хипертонични кризи. Особено тези, свързани със стреса.

Тези храни ще ви помогнат за по-здрав сън

Яденето и пиенето за по-добър сън означава не просто избягване на кофеин и тежки храни, предизвикващи киселини през нощта. Определени х...

Чаят от липа премахва излишните соли от тялото, чрез потта. Увеличава отделянето на урина. Заедно с това, инфузията от цвят на липа, увеличава образуването на жлъчка и стомашен сок.

Известни са анти-стареещите свойства на липата, които са в резултат антиоксидантите. Във висока концентрация инфузията от липа тонизира и стяга кожата.

Липовите цветчета се варят, вместо чай и се пият горещи при хипертония, съдови заболявания и менопауза. Може да добавите лимон, мед, джинджифил, мента и други любими съставки към ароматната запарка.

Цветът на липата е включен в състава на редица почистващите продукти, чайовете и дори шампоани.

Цветчетата от липа са противопоказни за лица, предразположени към тежки алергични реакции.

Магнезий - минерал за здравето на ума и тялото

Животът е пълен с изпитания. Как се справяме с тях често зависи от нашето благосъстояние. Последното, от своя страна се влияе от баланс...

Не може да пиете чай от липа без мярка, колкото и да е вкусен!

Чаят съдържа естествени, но химично активни вещества. При предозиране, оказва отрицателен ефект, върху организма.

В заключение, нека добавим, че липата е най-приятен „антидепресант“. Сварени, само 2 с. л. сушени цветчета от липа в чайник са чудесни в дъждовна есенна вечер. Тази слънчева напитка ще придаде ярък аромат, ще напомни за прекрасният юли и ще разшири кръвоносните съдовете. Те ще отнеме дневния стрес, ще успокоят нервната система и ще създадат отлично настроение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Кардиолог: 3 причини, поради които хапчетата за кръвно НЕ действат

Хората с тази кръвна група се раждат с най-силен имунитет

Лекар: Изтръпване на ръцете и краката след сън издава тези заболявания

Това е най-добрият навик за черния дроб

Кога трябва да се тревожим за ниския холестерол

Какво показва изтръпването на ръцете за здравето ви

Защо не трябва да пренебрегвате болките в корема?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com