Защо хомосексуалистите предизвикват агресия у мъжете?

15803
Защо хомосексуалистите предизвикват агресия у мъжете?

Ако повечето жени се отнасят към хомосексуалистите с любопитство и дори симпатия, то мъжете често реагират агресивно към тях. Какво кара хетеросексуалните мъже да се отнасят така към хомосексуалистите? Ето мнението на трима психолози, подбрани от psychologies.ru.

"Подсъзнателен страх от собствената хомосексуалност"

Виталий Зимин, психоаналитик

"София Прайд" ще се проведе на 18 юни

За девета поредна година граждани с различна сексуална ориентация ще шестват из центъра на София с искане за равенство и толерантно отн...

„Една от причините за подобна враждебност е свързана с несъзнателния страх от собствената хомосексуалност. Всеки от нас е имал период от ранното си детство, когато е изпитвал чувства не само към хора от противоположния пол, но и от своя пол. Момчето има нужда от мъжка фигура до себе си, баща или по-голям брат, когото той може да обича, уважава и който да го обича. Ако момчето е изпитвало взаимна и безопасна любов към човека от своя пол, той „използва“ този опит и в зряла възраст, напр., поддържа дълбоки приятелски отношения с мъже и се отнася с търпимост към хомосексуалистите. Ако не е имало такава фигура до момчето или тя е била прекалено плашеща, пораствайки, мъжът ще изпитва силен неосъзнат страх от топлото чувство по отношение съм другите мъже. Този страх може да се проектира върху хомосексуалистите. От друга страна враждебността по отношение към гейовете може да бъде и защитна реакция към съблазнителното им поведение.

"Дълбока неувереност в своето мъжко начало"

Маргарита Жамкочян, психотерапевт, социален психолог

В неприязънта в отношението на мъжете към гейовете няма нищо учудващо, защото за човека е характерно да отхвърля това, което не съответства на природата и социалния порядък. Има мъже, които, говорейки за хомосексуалистите, демонстрират преувеличени емоции – гняв и отвращение. Често това говори за дълбок страх- страх от загуба на мъжкото достойнство. По принцип, така рязко и категорично реагират хора, които не са достатъчно уверени в своето мъжко начало. Силните мъже се отнасят много по-снизходително към хомосексуалистите. Но във всички случаи отхвърлянето на хората с нетрадиционна ориентация е признак за ниска толерантност и слабост на обществото.

Италия узакони еднополовото съжителство

Членовете на италианската Камара на депутатите гласуваха с подчертано мнозинство в подкрепа на съжителството на лица от един пол. Д...

"Агресивността на мъжете е наложена от обществото още от детството"

Евгений Кащенко, доктор по социология, зам.главен редактора на сп. „Сексология и сексопатология“

Мъжете се отнасят различно към „пасивните“ и „активните“ хомосексуалисти: тяхното презрение и насмешки, агресията често са насочени към онези които играят „женската роля“ в двойката, който позволява да бъде завладян. „Активният“ гей е в ролята на лидера, неговата проява на сила често предизвиква само снизхождение у мъжете. Повечето мъже в Русия смятат, че проявата на хомосексуални наклонности ще доведе до падението му в очите на приятелите му. А агресивността в изразяването на чувствата му в голямата си част е резултат на влиянието на социума, та нали на момчетата от малки им се повтаря да са силни и активни. И като резултат агресивността често се възприема като синоним на мъжественост.

Превод: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com