X
 
 

Защо са полезни постите?

1850 0
Защо са полезни постите?
Снимка: iStock/Guliver
Това, че постите имат положителен ефект върху организма на хората, отдавна не е тайна, но не всички са наясно на какво точно се дължи това.

Според диетолога д-р Дора Георгиева постите влияят благоприятно на ендокринната, сърдечно-съдовата и нервната система при човека, като нормализират и кръвното налягане, подобряват обмяната на вещества и функциите на отделителната ни система.

Как да се храним здравословно по време на пости?

"Религията повелява два пъти в този дълъг период да консумираме и риба. Веднъж на Благовещение, а след това на Цветница, което успокояв...

"Бих искала да отбележа, че по-продължителното лишаване на организма от необходимите хранителни вещества и намаленият прием на калории могат да отслабят нашата имунна система", каза тя за агенция Фокус.

Д-р Георгиева допълни, че по време на прилагане на хранителен режим ние може да се чувстваме отпаднали, уморени, да изпитваме болки в стомаха и подуване на корема, както и тежест след хранене.

"Това се дължи от стрес от нарушения ни начин на хранене. Налага се да компенсираме намаления прием на витамини и микроелементи чрез храната по време на самите пости", посочи още тя. Диетологът препоръча хората да не се притесняват за изключените от менюто храни, тъй като има много варианти за заместването им.

"Например варивата – боб, леща, нахут, грах - със зърнени храни, като най-разпространените са ориз, просо, киноа и царевица", обясни тя. Д-р Георгиева каза още, че правилно подбрани комбинации могат да образуват един пълноценен протеин и организмът ни няма да изпадне в така нареченият „белтъчен дефицит“, който се проявява при липсата на месо и млечни продукти.

Трябва да се премине плавно от пост към нормален режим на хранене

Kакто християнската традиция повелява, трябва постепенно преминаване от смесен режим на хранене към растителен, вегетариански модел на ...

Actualno.com

Етикети: