Зехтинът може да предпазва от сърдечно-съдови заболявания

3484
Зехтинът може да предпазва от сърдечно-съдови заболявания
Снимка: iStock/Guliver

Продукти с високи съдържание на ненаситени мазнини могат да предпазят здравето от сърдечно-съдови заболявания. До този извод достигнаха специалисти от Изследователския център по биотехнологии към болницата „Св. Архангел Михаил“ в Торонто. Тяхното изследване е публикувано в списанието Nature Communications.

Един от тези продукти е зехтинът. След неговата употреба в организма се повишава концентрацията на плазмения протеин в кръвта – аполипротеин A-IV (ApoA-IV). Високото съдържание на това вещество е свързано с намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Има ли зехтинът срок на годност?

Зехтинът е един от любимите овкусители на всички, които обичат здравословния начин на живот и вкусните салати. Но, знаем ли как да го...

Резултатите дават основание на медиците да твърдят, че плазмения протеин потиска активността на тромбоцитите. Освен това, тестовете доказали, че аполипротеин A-IV има свой „биологичен часовник“ - проявява най-голяма активност пред нощта и „почива“ сутрин, пишат в изводите си учените.

„Майката-природа иска да сме се добре наспали. Така, че ние сме защитени от този протеин, когато спим и сме най-уязвими на сърдечни заболявания на сутринта, когато се събудим“, смята водещият автор на изследването – д-р Хеу Ни, който е директор на Центъра по хематология, онкологични и автоимунни заболявания в болницата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com