25 заразени животни с бруцелоза са установени в Плевенско

5364
25 заразени животни с бруцелоза са установени в Плевенско
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица е получен сигнал, че в село Ракита - Община Червен бряг има животни доставени от района на град Рила - област Кюстендил, където бе локализирано огнище на зараза от бруцелоза, съобщиха от Областна администрация - Плевен.

В тази връзка от Областна дирекция по безопасност на храните - Плевен са предприели необходимите ограничителни мерки като животните са затворени, а млякото се унищожава в специално определени за това траншеи. Проведени са разяснителни мероприятия.

Умъртвяват 2 от козите в Рилския манастир заради бруцелоза

Умъртвяват две от козите на духовниците в Рилския манастир. Причината за крайната мярка са излезлите вчера положителни резултати за бру...

Към днешна дата има издадена заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните, с която се разпорежда, какви мерки да се вземат за недопускане разпространение на болестта върху други животни и заразяване на хора. Взети са проби от всички животни във фермата и тези, които дадат положителен резултат при изследването ще бъдат евтанизирани и останките унищожени в екарисаж до Шумен. На собствениците на унищожените животни, които са регистрирани по указания от закона начин, ще се изплати обезщетение.

По информация от зам.-областния управител на Плевен арх.Бойко Балтаков, става дума за 25 кози, за които по лабораторен път е доказано заболяването, като към момента двама от стопаните на животните имат признаци за болестта и за тях се очакват резултатите от взетите проби.

Зам.-областният управител е издал заповед, в която подробно са указани задълженията на отговорните ведомства и институции за овладяване на положението и недопускане разширение на заразата.

Болестта се предава на хората чрез консумация на заразено месо и мляко. С оглед ограничаване на нежелателни последствия е необходимо да се консумират мляко, месо, млечни и месни произведения само от регламентирани производители.

72 заразени с бруцелоза животни в община Рила ще бъдат умъртвени

Още 72 животни в община Рила, при които пробата за бруцелоза е положителна, ще бъдат умъртвени утре. Последните случаи на заразата са к...

Регионална здравна инспекция извършва проучване на терен за хората имали допир с животните и използвали млечни продукти от тях.

Местното население и личните лекари в село Ракита са информирани за симптоматиката на болестта. Основно по тяхна информация се правят прегледи и се насочват към максимален брой хора за взимане на проби. Продължават да се правят изследвания, докато това което е предвидено като мерки от епизоотичната комисия промени посоката си. Забранено е придвижването на животни към и от село Ракита, както и клането им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване