2,54 млрд. долара поиска СЗО за спешни здравни проблеми през годината

931
2,54 млрд. долара поиска СЗО за спешни здравни проблеми през годината
Снимка: Getty Images/Guliver

Световната здравна организация поиска 2,54 млрд. долара за работата си през 2023 г., за да помогне на милиони хора по света, които са изправени пред спешни здравни проблеми.

Здравната агенция на ООН заяви, че в момента реагира на безпрецедентен брой пресичащи се спешни ситуации в областта на здравеопазването. Тя посочи бруталната война в Украйна и въздействието върху здравето на конфликтите в Йемен, Афганистан, Сирия и Етиопия, както и свързаните с изменението на климата бедствия като чудовищните наводнения, които сполетяха Пакистан миналата година, и нарастващата продоволствена несигурност в Сахел и Африканския рог.

Гебрейесус: Светът не е подготвен за нова пандемия

Светът не беше и продължава да не бъде подготвен за пандемия. Това заяви днес генералният директор на Световната здравна организация Те...

В доклада се подчертава, че всички тези извънредни ситуации се припокриват с масовите нарушения на здравната система, причинени от пандемията Covid-19 и епидемиите от други смъртоносни заболявания като морбили и холера.

"Свидетели сме на безпрецедентно сближаване на кризи, което изисква безпрецедентна реакция", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Светът не може да гледа отстрани и да се надява, че тези кризи ще се разрешат от само себе си", заяви той, цитиран от АФП.

Той посочи, че понастоящем СЗО реагира на 54 здравни кризи по света, 11 от които са класифицирани като спешни случаи от най-високо възможно ниво, изискващи широк отговор, предаде БГНЕС.

Ярно Хабихт, представител на СЗО в Украйна, изтъкна, че откакто Русия започна пълномащабната си инвазия преди близо година, в опустошената от конфликта страна са извършени над 700 нападения срещу здравеопазването, включително удари по болници и линейки. В същото време масовите атаки срещу критичната инфраструктура в цяла Украйна "означават, че здравните заведения не могат да изпълняват задълженията си" правилно, каза той, като посочи, че те често работят без електричество, отопление или вода при "много трудни условия".

СЗО: 5 млрд. души са изложени на токсични трансмазнини

5 милиарда души са изложени на токсични мазнини, добавяни в много хранителни продукти, алармират от здравната агенция на ООН и отбелязв...

Многобройните спешни случаи в здравеопазването се проявяват в момент, когато нуждата от хуманитарна помощ като цяло рязко нараства.

Организацията на обединените нации е изчислила, че тази година от някаква форма на спешна помощ ще се нуждаят рекордните 339 милиона души по света - с близо една четвърт повече от 2022 г.

"Специализираните медицински консумативи и експертиза са необходими незабавно, ако не искаме да изоставим болните на бедствие, болести и смърт", заяви бившият британски премиер Гордън Браун, който е посланик на СЗО за глобалното финансиране на здравеопазването, предаде БГНЕС.

"Искам да помоля дарителите да отговорят спешно на този апел за финансиране на ваксини, медикаменти за лечение, оборудване и медицински опит", каза той и настоя: "Дайте инжекция на надеждата, инжектирайте оптимизъм, ваксинирайте ни срещу повече предотвратими смъртни случаи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com