276 станаха потвърдено болните от коронавирус в България - от почти 6500 теста (ВИДЕО)

6319
276 станаха потвърдено болните от коронавирус в България - от почти 6500 теста (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

За последните 24 часа има 33 нови случая на коронавирус, т.е. още 12 нови случая от 17:00 часа вчера. Така потвърдено болните с лабораторен тест са 276, заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Сред новите случаи има две деца - 8 и 3 години. Те са контактни с болен лекар. Няма нови интубирани случаи. Направени са 6458 теста досега, включително потвърдителни т.е. не са тествани точно 6458 души. Категорично вървим в кривата на заболеваемостта нагоре - от 10 до 14% дневно, уточни лекарят.

Вече са изработени препоръки как ще бъдат освобождавани от болница пациенти в добро здравословно състояние, но неизчистени от COVID-19. Те ще остават 21 дена под домашна карантина. Обмисляме препоръка ако един човек е болен от коронавирус, цялото семейство да се счита за болно и да стои под медицинска карантина (21 дни поне, преди да се прави тест дали вирусът се е изчистил), добави Мутафчийски.

На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата, обясни Мутафчийски. По думите му, това е към момента.

Лекарят говори и за модела 1000 теста, които ще се правят два пъти в рамките на 14 дни, който е на д-р Симидчиев. Основните цели - да се направи математически модел какво е положението и да се търсят хора с антитела, които явно не са разбрали, че са били болни. За моделът съобщи снощи премиерът Бойко Борисов - уточнението сега е, че 1000-та души ще бъдат подбрани от различни социални групи, а не са само полицаи и шофьори на ТИР-ове.

"Българите могат да се върнат към нормалния си начин на живот, след като изпаднат от абсолютно ненормалния си живот в пика на епидемията", подчерта Мутафчийски.

Началникът на кризисния щаб се възмути от агенция ПИК и въпрос на (уж) техен читател, че в сливенския ромски квартал "Дружба" имало много заразени. Мутафчийски уточни, че в Сливен има 1 потвърдено болен и въпроси за статистика колко болни има от ромски произход са недопустими.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 март

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

България на две скорости - различен смисъл на помощ

3 млн. домакинства, 3,9 млн. празни жилища – ако направим една силна кампания, че тези, които има второ жилище, трябва да отделят роднините си (баща, майка) на друго място и да спазват ограничен контакт, това ще проработи. Това смята собственикът на "Фикосота" Красен Кюркчиев. Трябва да го осъзнаем - трябва да отделим възрастните хора.

Основната идея е - младите работят, за да хранят възрастните, а те стоят настрана. И е важно, когато дойде време, мерките да се отхлабват една по една.

Кюркчиев посочи пред Нова телевизия и, че държавата следва да помисли да отделя млади хора, които работят "на терен", в хотели. "На най-високо ниво" говорихме с властта, увери предприемачът. "Всички са на първа линия - трябва да помагаме", добави той.

Страхове в Буковлък, че много хора се връщат от чужбина и не стоят под карантина

В момента в Буковлък официално има 7 души под карантина заради коронавирус. Но се прибраха много повече. Явно нещата не се случват. Тов...

Икономически ефект

До 2 000 работници от оръжейния завод "Арсенал" ще бъдат съкратени на 29 април.

Основната причина за решението на ръководството е спадът на поръчките към завода заради трудната и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци, се казва в съобщение на изпълнителния директор Николай Ибушев, цитирано от БНР.

"Арсенал" е 100% експортно ориентирана фирма, която разчита и съществува само от външни поръчки. Към момента те са много редуцирани и не позволява да се поддържа досегашния брой на заети в дружеството, обясни Ибушев.

Още: "САЩ вече е убедително номер едно по болни от коронавирус, в Китай няма нов случай за 24 часа"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com