Акад. Юлиан Ревалски: Работи се по проект за втора българска ваксина срещу COVID

1704
Акад. Юлиан Ревалски: Работи се по проект за втора българска ваксина срещу COVID
Снимка: БГНЕС

"Има проект за втора българска ваксина, по който се работи. Тя ще бъде от класически тип, не РНК ваксини или на основа на аденовирус. В областта на молекулярната биология се работи много активно. Правим така, че да имаме български китове за PCR тестове". Това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

За първата ваксина той сподели, че тя вече съществува като научен прототип и проектът е отчетен като успешно завършен, но за да стане функционираща ваксина, трябва да се извършат клинични изпитания, за което БАН няма потенциал, това се прави от големи фармацевтични компании.

EMA: Съчетаването на ваксини срещу коронавируса е безопасно и ефективно

Всички проучвания потвърждават, че използването на препарати, различни от тези, използвани за първична ваксинация, при бустерна ваксина...

Относно обещаните допълнително към бюджета на БАН 20 милиона лева, академик Ревалски сподели, че ще бъдат изразходвани за възнаграждения на учените. Те ще бъдат получени след показване на резултати. "Така ще се поправи една несправедливост и ще се изравнят възнагражденията на учените в БАН с тези във ВУЗ. Не видях противопоставяне на институциите, ние уважаваме всички институции и очакваме такова и от останалите. Последните ще бъдем, които да противопоставят една институция на друга", подчерта той.

"Основната ни цел е да привличаме млади хора, да подмладяваме научния състав", допълни акад. Ревалски. Ученият отбеляза, че БАН е научна организация и подобни структури има във всички страни в Европа, не само в тези от бившия Източен блок. "Това не е бюджетна организация в смисъла на едно министерство или агенция, където целия бюджет идва от държавата. При нас се получава субсидия от държавата и вторият стълб на финансиране е проектно по договори. Съотношението в момента е 60% държавни средства и 40% собствени приходи. В чужди научни институти държавните субсидии са в рамките на 80 - 90 процента. Държавните средства са за поддържане на научния потенциал. Това трябва да стане институционално, учените са нужни за всекидневната експертиза, които те правят, както и за извънредни ситуации като пандемии", разясни още ученият.

Председателят на БАН припомни, че миналата година се е състояла среща на учени от Академията с бизнеса и от представените двайсетина разработки 4-5 са получили интерес и са на етап производство. В момента се подготвя втора такава среща. Академик Ревалски сподели и за Национална научна програма „Петър Берон и НИЕ“, чрез която се реинтегрират български учени от чужбина. Тя съществува вече трета година и във всяка една от тях десетина учени се завръщат в България и една голяма частот тях са в БАН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com