Ананиев: Няма да оставим граждани да не бъдат лекувани по най-ефективен начин

1141
Ананиев: Няма да оставим граждани да не бъдат лекувани по най-ефективен начин
Снимка: БГНЕС

"Няма да оставим граждани да не бъдат лекувани по най-ефективен начин. Бюджетът е разчетен без тези допълнителни молекули но това не означава че няма осигурени за всички видове лечения." Това заяви новият здравен министър Кирил Ананиев.

"Конституцията дава право на президента да наложи вето, по-важното е мотивите да са достатъчно добре издържани, това ще се реши в НС тази седмица, когато те ще се разглеждат. Това са общи мотиви, които нямат никаква доказателствена сила. Позитивния лекарствен списък е с най-широката гама лекарства, която осигурява всички видове лечение на българските граждани, които се използват в цяла Европа", допълни той в интервю за bTV.

Нинова поиска нов модел в здравеопазването

Общински и държавни болници фалират, хора нямат достъп до здравеопазване, умират. Частни болници никнат в дворовете на общинските и дър...

По думите му във всяка една страна се въвеждат ограничителни мерки: "Това ще направим и ние през следващата година. През 2017 имаше сериозно неразплатена надлимитна дейност на болниците, всички тези проблеми искаме да ги изчистим и да направи един литимитиран бюджет. За 32 молекули са предложени да влязат в сила, за 29 от тях имаме най-добрите лекарства, които се прилагат в Европа. Ако ние заместим и вземем от болничната помощ, ще създадем сериозни проблеми в останалите сфери."

Според Ананиев президентът е подведен, защото срещу всички тези нови молекули има високоефективни лекарства. Само за три от тях няма, но те са свързани с много редки болести. Министърът увери, че за тях ще намери решение с бюджета на Министерството на здравеопазването.

Който познава фармацевтиката знае, че лобистките интереси започват от влизането на лекарството в позитивния лекарствен списък, до конкретни аптеки, до разписването на лечението, допълни още Ананиев. 

Той потвърди, че има такива съмнения да се изписват най-скъпите лекарства и хората, които работят в бранша знаят за това: "Различни са формите, но нека да го наречем стимулиране."

Ананиев каза и, че "в нашата медицина се използват генерици, доказали совите качества, така че да се гарантира лечението на българските граждани."

Държавата тръгва срещу източването на НЗОК и практиката "болница в болницата"

Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата започват масирани съвместни проверки в болниците в страната, които получават ср...

На въпрос участват ли лекари в престъпния преекспорт на лекарства Ананиев отговори: "Да, проверките които направихме показаха, че има такива медицински лица - в болници, в аптеки, болнични аптеки. Държат се лекарства, необходими за пациентите, отиват на пазара и след определен период когато дойдат новите лекарства те тръгват на път зад граница."

Министърът обясни, че специална система ще "проследява лекарствата в търговската мрежа, колко са влезли, колко са реимбурсирани и какви количества са тръгнали извън страната и дали от тях има такива, за които има недостиг. Колко са влезли в аптеките и колко са изписани. Ако има разлика между двете и в същото време има недостиг, тогава е влязат контролните органи и ще с предприемат мерки."

По думите му реекспорта не може да бъде спрян, защото има и законова форма за износ. Въпросът е, че когато има липса и се прави реекспорт – това е престъпление. Затова новият проект за закон, който ще бъде предложен от него, ще регламентира ясни правили отговорности на всички участници в процеса със съответните административни наказания. Значително нарастват сумите, които ще трябва да се заплатят при констатирани нарушения."

Относно мораториум за откриване на новите болници Ананиев изрази мнение, че това няма да е коректно да бъде обявено, защото ако са подготвени документите няма как да не бъде регистрирано здравното заведение. Друг е въпросът дали НЗОК ще сключи договор с него. То може да работи и на свободния пазар. Когато излезе новата здравна карта и покаже нуждите на страната, тогава НЗОК може да сключи договор за да се осигурят нуждите на гражданите.

Във връзка с протестите в "Пирогов" новият здравен министър каза, че все още не е приключила ревизията там: "Имало е проблеми с изплащане на допълнително материално стимулиране. Директорът има намерение да направи и структурни промени и там също има недоволство, тъй като всяко едно оптимизиране е свързано със съкращения."

Ананиев: Резултатите от специализираната акция показват, че лекуваме с най-доброто в Европа

Резултатите от проведената акция показват, че лекуваме българските граждани с най-доброто, което се предлага в Европа. Това каза здравн...

Няма държава, в която парите за здравеопазване да стигнат, въпросът е темпът на нарастване да съответстват на нуждите на хората, допълни още Ананиев. 

Той сподели, че предложението да стане министър е било отправено лично от премиера Бойко Борисов: "Не съм мислил повече от 1-2 минути. Такова време ми беше оставено да мисля. Той много разчита на това да променя системата в положителна насока."

Според Ананиев най-важната реформа, която е необходимо да се направи е да се преструктурира системата, за да работи ефективно. Възможно е да има закриване на болници, но не много, допълни още той.

Попитан дали му се е налагало да плаща допълнително за медицинска услуга, Кирил Ананиев отговори: "Да, веднъж, когато изписвах малката ми внучка ми поискаха допълнително плащане за допълнителните неща, което не е редно, защото клиничната пътека ясно показа какъв е алгоритъмът."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com