X
 
 

Ананиев обеща медицинска помощ за всяко дете

1341 1
Ананиев обеща медицинска помощ за всяко дете
Снимка: БГНЕС
Създадена е необходимата организация, така че нито едно дете да не остане без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ. Спешният прием и лечението на деца, при които се налага провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, от днес се осъществява от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", Национална кардиологична болница и УМБАЛ "Александровска".

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти по повод преустановения прием на деца в СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев".

По-рано днес от болницата съобщиха, че спират да приема спешни случаи, тъй като спешното ѝ отделение няма достатъчно лекари.

"Използвам възможността чрез медиите да се обърна към родителите – нека знаят, че могат да бъдат спокойни – техните деца са в сигурни ръце. Днес аз и зам.-министър Пенков лично разговаряхме с директорите на трите болници и имаме тяхното уверение, че разполагат с необходимия кадрови ресурс, техника и апаратура и могат да поемат детската спешност на територията на София, а при необходимост да обслужват и малки пациенти от други населени места. Важно е да се знае, че и трите болници разполагат със спешни отделения", обясни Ананиев. 

Педиатрията спира да приема спешни случаи

СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ спира приема спешни случаи поради сериозни кадрови проблеми. Това става ясно ...

Министърът коментира, че веднага информация е подадена и към Центъра за спешна медицинска помощ – София, чийто ангажимент е транспортирането на деца в спешни състояния в най-близкото лечебно заведение с необходимото ниво на компетентност.

"Този ред е разписан нормативно - в случай, че една болница, поради каквито и да е причини няма възможност да окаже на пациентите си необходимата медицинска грижа, незабавно трябва да бъде информирана съответната регионална здравна инспекция и да се организира приемът на пациентите в други лечебни заведения със съответстваща компетентност. През годините това се е налагало неведнъж и винаги сме успявали да преодолеем тези ситуации. Сигурен съм, че и този път ще се справим", заяви още Ананиев.

"За да бъдат намерени трайни и устойчиви решения назначих цялостна проверка в Педиатрията, която да установи фактическото състояние на лечебното заведение, в т.ч. техническата и кадрова обезпеченост. Едва след като се запозная с резултатите, ще бъдат предприемани следващи действия. До тогава Министерството на здравеопазването, ЦСМП-София и трите болници – "Пирогов", НКБ и "Александровска", ще си сътрудничат, за да не се нарушава лечебния процес", коментира още здравният министър.

За какво протестираха лекарите от педиатрията, припомнете си в този материал.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално