Ананиев: Резултатите от специализираната акция показват, че лекуваме с най-доброто в Европа

3192
Ананиев: Резултатите от специализираната акция показват, че лекуваме с най-доброто в Европа
Снимка: БГНЕС

Резултатите от проведената акция показват, че лекуваме българските граждани с най-доброто, което се предлага в Европа. Това каза здравният министър Кирил Ананиев по време на брифинг в МВР във връзка с разбиха престъпна група за паралелен износ на животоспасяващи лекарства, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Готов съм да водя дебат с всеки, който може да докаже, че лечението, медикаментите, лекарствата, с които лекуваме българските граждани, са по-неефективни и по-некачествени от тези, които се прилагат в Западна Европа. Като пример ще дам резултатите от тази акция - Целият обем лекарства, открит при тази акция, е предназначен за страните от Западна Европа", каза още здравният министър. По думите му потвърждение за това, че българските граждани са лекувани с най-доброто, което се предлага в момента в Европа е и фактът, че лекарствата, които се реекспортират в Западна Европа, там се продават на четири пъти по-висока цена.

Българите няма да останат без лекарства през 2018 г., успокои здравният министър

През следващата година българите ще бъдат лекувани с всички приложими в Европа лекарства и не трябва да има притеснение, че някой пацие...

"Това, което предвиждаме с бюджета на НЗОК за следващата година, в това число и за лекарствата, са част от цялостната реформа, което ще проведем в системата на здравеопазването. Нашите мерки ще продължат и в останалите сектори от здравеопазването - медицински изделия, болнична помощ, извънболнична помощ. Искаме да създадем една организация и една добре структурирана система на здравеопазването.

Министър Ананиев коментира и темата за наложения с приетия бюджет за догодина мораториум за най-нови терапии и лекарства за пациентите.

"Убеден съм, че след акцията, която беше проведена през вчерашния ден, не става въпрос за 25 млн. лв. дебат, който се води по време на приемането бюджета на НЗОК и не става въпрос за тези нови молекули. Става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони лева. Това са парите, които са предназначени за лечението на българските граждани", заяви здравният министър.

"Ако тези нови лекарства, тези нови молекули се прилагат в 9 от страните членки на ЕС, аз поемам ангажимента десетата страна да бъдем ние. Не бих желал нашата малка страна, закътана в Югоизточна Европа да бъде поле на експерименти за българските граждани", заяви Кирил Ананиев.

Ананиев: Здравеопазването няма цвят, то е кауза

Секторът на здравеопазването няма цвят, той е кауза и зад нея трябва да вървим всички. Това заяви новият министър на здравеопазването К...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com