Ангел Кунчев: Няма причина да се затварят училища, има критерии за допълнителни мерки

4732
Ангел Кунчев: Няма причина да се затварят училища, има критерии за допълнителни мерки
Снимка: Министерски съвет

Няма причина държавата да затваря училища, но има прагове на заболеваемост, при които ще се предприемат мерки, свързани с коронавируса. "Колегите от института по инфекциозни болести подготвиха такъв доклад, но той е доста сложен и научен - така трудно ще намери приложение в практиката. Специално за училищата те са поставили 10% заразени ученици. Такъв процент е определил само Израел и се придържа към него. Но вкарването в такива граници пречи. Не е едно и също в един областен град да имате 100 заразени, но 95 от тях да са в старчески дом. За какво да го затваряме този град? Но ако са пръснати в целия град е друго. Толкова е динамична ситуацията". Така коментира слуховете за нови ограничителни мерки заради коронавируса в страната националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова тв.

Според него не могат да се вземат еднакви мерки за всички училища ,тъй като те имат различен брой ученици. Със сигурност ще се действа първо в рамките на паралелката, ако има случаи на заразени ученици в повече паралелки, тогава може да се мисли за преминаване към онлайн обучение за цялото училище.

Доц. Кунчев е убеден, че ако има ръст на заразените ученици, родителите сами ще спрат децата си. Той представи и конкретни числа за прагове, при които училищата да бъдат затваряни.

КПП-та също не се предвиждат в момента. "Дори чух, че са разтоварени на пристанището в Бургас и чакат да бъдат поставени. Не е вярно. Коя е тая държава, която ще иска да си провали икономиката, да спре социално-икономическия живот и да плаща за безработица, хора, които нямат пари и така нататък? Не виждам смисъл в това".

"Аз съм уплашен от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирации. В нашето общество има силна почва на развитие, прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно", заяви той.

"Заболеваемостта у нас е такава, че това не се налага. На Балканите, заедно със Сърбия, сме с най-ниска заболеваемост. В Европа не съм проверявал, но бяхме на 19 място, мисля, че паднахме още надолу, защото започна втора вълна в някои страни", обясни той, коментирайки предупреждението на СЗО за повишение на смъртността от COVID-19.

Над 18 000 души са дали положителна проба за коронавирус у нас

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България се увеличи значително и като абсолютно число, и като процент. За деня откритите ...

СЗО очаква повишение на смъртността от COVID-19

Според него е важно как се разпространява вируса - централизирано или разпръснато. Ако случаите на заразени не са централизирани, това означава, че има дифузно разпространение и мерките трябва да се затегнат.

Доц. Кунчев обаче е на мнение, че и до затваряне на градове няма да се стигне.

"Прагът е различен за всяка седмица, за месец. Не е една и съща заболеваемостта през ноември, декември или февруари. Нямаме статистика за коронавируса, за да кажем, че ще е така. Ако живеем 5-6 години с него, ще имаме такава възможност. В момента е въпрос на анализ", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване