Болни или здрави - виждаме резултатите от прегледи и изследвания с мобилно приложение

2831
Болни или здрави - виждаме резултатите от прегледи и изследвания с мобилно приложение
Снимка: Actualno.com

Пациентите вече ще имат достъп до личното си здравно досие. Така, във всеки един момент, те ще могат да проверят резултатите си от прегледи, от медицински изследвания, какви медикаменти и лекарства са им предписани. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на представянето на мобилното приложение „еЗдраве“. То ще осигури достъп на потребителите до личното им здравно досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС).

„С това приложение повишаваме контрола на самите пациенти над системата и собствените им медицински данни“, обясни министърът.

По думите на министъра сред предимствата на приложението са, че пести време както на пациентите, така и лекарите.

Мобилно приложение на НЗОК дава информация за промените в здравното досие

Здравната каса представи мобилно приложение, което ще дава информация на пациентите за всички промени в здравното им досие, предава БНР...

Председателят на БЛС Иван Маджаров беше категоричен, че те подкрепят дигитализация. „Наличието на такова пациентско досие още повече задължава всички участници да заемат своята роля“, смята той.

От „Информационно обслужване“ АД обясниха, че активирането на мобилно устройство се удостоверява с електронен подпис, а потребителят може да включи допълнителна биометрична защита. Всеки достъп до електронното пациентско досие се записва. С деактивиране на приложението, от устройството се премахват всички лични и медицински данни на потребителя.

Борис Костадинов от „Информационно обслужване“ демонстрира как изглежда приложението. То ще има няколко секции - прегледи, направления, ваксини, рецепти и резултати. В секция "прегледи" има какви прегледи са извършени. В секция "резултати" пациентът може да види дали резултатите от кръвната му картина например са в норма, а ако не са, системата му показва къде има проблем. В "рецепти" пациентът отваря рецептата, която му е предписана.

"Чрез това приложение пациентът ще вижда изписаните му медикаменти, а в аптеката ще може да показва рецептата и чрез сканиране на кода да бъде разчетена", каза той.

Спешното здравно досие е вече факт

Вече е факт спешното здравно досие, създадено да помага на медицинските екипи да спасяват живота на пострадали при катастрофи. Това съо...

„Една от функционалностите, които сме планирали, е възможността да се преглеждат досиета на деца или на роднини“, каза още той и обясни, че по този начин хората ще могат да преглеждат досиетата на децата си, които не са навършили пълнолетие, както и на свои болни роднини. „Трябва ви само ваш подпис, т.е. в момента, в който влезете във вашето досие ще има възможност за сдвояване“, обясни той.

По думите му максималното забавяне от страна на лекаря да внесе информация в електронното досието на пациента е до три дни. Костадинов обаче обясни, че няма да има история на прегледите, състояния на пациента и история  на ваксините.

Относно критиките към здравното министерство, че прави опит да се спре дигитализацията като се оставя и хартиената рецепта, Меджидиев заяви, че това дори не подлежи на коментар. 

Д-р Меджидиев обясни, че всеки един медикамент трябва да бъде регистриран, след като бъде продаден. Здравният министър уточни, че ако пациентът отиде на частен преглед, той може да предостави достъп на лекаря до своето електронно здравно досие.

ОЩЕ: Хвърчащите бележки отиват в миналото: Що е то електронно здравно досие и как ще промени живота ни?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com