Борисов обоснова по-дълго извънредно положение със здравната ни система

10944
Борисов обоснова по-дълго извънредно положение със здравната ни система
Снимка: ПЦ на МС

Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ.

Това написа преди малко българският премиер Бойко Борисов във Фейсбук по повод разпространението на коронавируса в страната и пандемията по света.

Euronews: Здравните системи на България, Румъния и Полша няма да издържат на COVID-19

Страните в Източна Европа засега избягват най-лошите сценарии в пандемията от коронавирус, но мнозина смятат, че е въпрос на време пред...

"Светът в момента отчаяно търси ваксина срещу COVID-19, но до нейното разработване ни делят месеци. Единствената доказана в глобален мащаб превенция срещу вируса е социалната дистанция. Тя налага всички тези сурови мерки, които предприемаме. Разбирам недоволството на хората. Промяната в начина им на живот стана внезапно. Но ги моля да осъзнаят сериозността на ситуацията в цял свят. Европа е най-засегнатият от новия коронавирус континент. В някои държави броят на болните ежедневно се увеличава в пъти. А най-застрашени както от заразяване, така и от възникването на усложнения – са възрастните и хората с хронични заболявания.

Следим всичко, което се случва в другите държави – какви мерки предприемат, как лекуват хората, използвани тестове и т.н. Все още никой не може със сигурност да прогнозира колко време ще продължи пандемията", подчертава Борисов и пояснява: Вече приехме пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на работодателите и работниците. Ще продължим да подкрепяме хората, като основен приоритет за нас ще останат пенсионерите и българските граждани в затруднено положение.

"Експертите от Европа казват, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. Натискът върху нашата система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация. Не може и не трябва да допускаме усилията, които всички българи положиха, да останат незавършени.

Кога ще има ваксина срещу коронавируса, колко пазят маските и ще го унищожи ли Слънцето? (ВИДЕО)

Кога може да има ваксина срещу коронавируса (COVID-19) и какви са условията, за да работи? В следващото ВИДЕО може да видите обяснениет...

Затова правителството предлага на Народното събрание да удължи срока на извънредното положение до 13 май 2020 г. Колкото и да е тежък моментът, съм сигурен, че българите за пореден път ще покажат своята сила, отговорност и дисциплина. Така ще се преборим с тази напаст и всички ще се върнем към обичайния ни начин на живот. Впечатлен съм от героизма на всички лекари, сестри, санитари, медицински работници, полицаи, доброволци и всички други, които са на първа линия. Гордея се с всеки един български гражданин. Благодаря Ви за усилието, заедно ще се справим!", пише още българският премиер.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 1 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване