Бюджетът на НЗОК мина заедно с мораториума върху нови лекарства

2278
Бюджетът на НЗОК мина заедно с мораториума върху нови лекарства
Снимка: БГНЕС

Предложението на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да се наложи забрана за плащане на нови лекарства, терапии и дейности през следващата година беше прието на второ четене от мнозинството в Народното събрание заедно с целия проектозакон за бюджета на касата за догодина.

Припомняме, че по-рано днес (29 ноември) омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира Конституционния съд, ако при второто четене на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 година бъде запазен мораториумът за плащане на нови медицински дейности и лекарства.

Здравната каса гарантира, че нито един пациент няма да остане без лечение

Нито един пациент да остане без терапия и по този начин да бъде застрашен животът му, както се спекулира в някои медии. Това особено ...

От мораториума върху новите лекарства се очаква да бъдат спестени 25-30 млн. лева и той засяга петнайсетина лекарства срещу онкологични, онкохематологични и ревматологични заболявания, които са от най-ново поколение и се предписват като втора и трета линия на терапия, когато традиционното лечение не е дало резултат.

Мораториумът беше защитен досега единствено от финансовия министър Владислав Горанов и неговия бивш заместник и настоящ здравен министър Кирил Ананиев, който оглавяваше Надзорния съвет на НЗОК допреди две седмици.

Прието бе и предложението на депутата от ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова, внесено между първо и второ четене, с което тя предложи да се включат по още 7 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ и за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ.

Преди това парламентът прие 27 млн. лв. допълнително за медико-диагностична дейност, извънболнична и дентална медицинска помощ. 

Така перото за здравноосигурителните плащания за първична извънболнична помощ от 207,2 млн. лв. стават 214,2 млн. лв., а тези за специализирана от 222,3 млн. лв. се увеличават на 229,3 млн. лв.

Здравната каса подготвя рамковите договори за 2018 г.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проведе среща с консултанти по различни медицински специалности. Тема на срещата бе изготв...

Освен това по предложението на Даниела Дариткова от ГЕРБ Народното събрание прие допълнителни средства в размер на 10 млн. лв. за здравноосигурителните плащания за дентална помощ. Първоначалното предложение бе в размер на 157 млн. лв., а с промените става 167 млн. лв.

Също по нейно предложение бяха отпуснати още 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност. Така средствата по това перо от 80 млн. лв. стават 83 млн. лв.

В рамките на дебата Дариткова заяви, че това действие за разпределяне на резерва не е иновативно и припомни бюджета на НЗОК за 2014 г. при министър Таня Андреева. Според нея в предложението ѝ е запазена рационалността.

Депутатът от БСП Георги Йорданов обърна внимание, че "червените" искат да се увеличи обемът на средствата за клинични пътеки.

Скандално, но парламентът прие и друго - с бюджетни средства от НЗОК т.е. от парите на данъкоплатците да се купува недвижимо имущество. Това стана с промяна в чл. 24, т. 5. в Закона за здравното осигуряване. Там беше сложена думичките "включително недвижимо имущество", вместо досегашните "без недвижимо имущество".

Жени Начева става председател на Надзорния съвет на НЗОК

Жени Начева, д-р Бойко Пенков и Росица Велкова-Желева са определени за представители на държавата в Надзорния съвет на Националната здр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com